Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a BNR a coborat la 21,5 mld. euro

04.04.2007, 17:54 12

Rezervele valutare ale BNR au scazut in martie cu 119 milioane de euro, pana la 21,53 miliarde de euro, aceasta fiind a doua luna consecutiva de corectie.
Diminuarea a avut loc in conditiile in care atat intrarile de valuta la rezerva, cat si iesirile au accelerat fata de luna precedenta, insa cu ritmuri diferite. Astfel, la vistieria BNR au intrat in martie aproape 454 de milioane de euro, cu 43% mai mult decat in luna februarie. Iesirile de valuta au crescut insa cu 53%, urcand la 573 de milioane de euro.
Potrivit explicatiilor furnizate de BNR, fluxurile au fost determinate de incasarea de venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime ale bancilor comerciale si cedari de valuta la rezerva statului, pe partea de intrari. Principalele iesiri de valuta au fost reprezentate de plata ratelor si dobanzilor in contul datoriei externe publica sau garantata de stat, precum si de modificari ale rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale.
De la inceputul anului, intrarile si iesirile de valuta au inregistrat fluctuatii semnificative. In prima luna a anului, rezervele valutare au urcat cu aproape 400 de milioane de euro, pe fondul unor intrari de putin peste un miliard de euro.
BNR nu a mai intervenit in piata valutara pentru a cumpara euro din toamna anului 2005, permitand astfel o flotare aproape libera a cursului de schimb. De atunci, rezervele valutare au inregistrat insa doar doua luni de scadere, in mai si iunie anul trecut. Rezerva de aur a BNR s-a mentinut la 104,7 tone, insa valoarea acesteia a scazut usor, pana la 1,67 miliarde de euro, pe fondul evolutiei preturilor pe pietele internationale. Astfel, valoarea rezervelor internationale ale bancii centrale (valuta plus aur) a scazut la 23,2 miliarde de euro, cu aproximativ 170 de milioane mai putin decat in luna precedenta.
Potrivit celor mai recente date ale BNR, la sfarsitul lunii ianuarie rezervele internationale (valuta plus aur) acopereau 7,2 luni de importuri, comparativ cu 6,4 luni in aceeasi perioada a anului trecut. Indicatorul s-a inrautatit de atunci, avand in vedere scaderea rezervelor BNR, insa mai are destul loc de scadere, pana la nivelurile considerate recomandabile pe plan international, de 4-5 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO