Bănci și Asigurări

Rezerva valutara a BNR a urcat cu 510 mil. euro

04.10.2007, 15:58 11

Rezerva valutara a BNR a ajuns la 25,2 miliarde de euro la sfarsitul lui septembrie, marcand astfel o crestere cu 510 milioane de euro fata de luna precedenta.
Expansiunea a avut loc in conditiile in care la rezerva au intrat in cursul lui septembrie aproape 734 de milioane de euro. BNR consemneaza ca intrarile reprezinta modificarea rezervelor minime ale bancilor comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale si altele. De altfel, acestea sunt sursele traditionale indicate de banca centrala, care a renuntat din anul 2005 sa mai publice detaliat structura intrarilor de valuta la rezerva.
"Intrarile din septembrie, la fel ca si cele din iulie, nu sunt foarte mari, doar in august fiind clar ca BNR a cumparat valuta de pe piata interbancara. Am putea sa apreciem ca din intrarile de 734 de milioane de euro, circa 300-350 de milioane provin dintr-o serie de interventii derulate la sfarsitul lui august si decontate luna trecuta, precum si una efectuata in prima zi lucratoare a lui septembrie. Dupa publicarea rezervelor pe august, cursul a crescut automat, nemaifiind nevoie de alte interventii ale BNR", spune Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
In august, rezerva valutara a BNR inregistrase o crestere record de 2,25 miliarde de euro, pe fondul unor intrari de 2,77 miliarde de euro.
Desi cresterea de 510 milioane de euro din septembrie este semnificativ mai mica decat cea din august, datele pe ultimii doi ani arata ca rezerva valutara a BNR a inregistrat doar doua salturi lunare mai mari (incluzandu-l pe cel din luna precedenta).
De altfel, in ultima perioada oficialii BNR nici nu au mai negat ipotezele privind interventiile pe piata, preferand sa se abtina de la comentarii in aceasta privinta. Potrivit dealerilor si analistilor bancilor comerciale, BNR a inceput sa cumpere valuta de pe piata interbancara la inceputul lunii iulie, cand euro coborase sub 3,1 lei, intr-o miscare rapida de depreciere. De atunci, dealerii au suspectat constant banca centrala de interventii indirecte pe piata, prin intermediul unei banci locale. BNR sustinea pana in vara ca nu mai intervenise pe piata din toamna lui 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO