Riscurile la adresa stabilităţii financiare s-au diminuat ca număr şi intensitate. BNR: Principalul risc este extern - deteriorarea încrederii investitorilor. Şi apare un risc nou: accelerarea preţurilor imobiliare

26 mai 2017 Autor: Claudia Medrega

Stabilitatea financiară s-a menţinut robustă şi riscurile s-au diminuat ca număr şi intensitate faţă de aceeaşi pe­rioadă a anului trecut, iar Ro­mâ­nia nu mai are niciun risc siste­mic sever, după deciziile Curţii Constituţionale care au temperat posibilele efecte ale legii dă­rii în plată şi legii conversiei creditelor, re­iese din cel mai recent Raport asupra sta­bilităţii fi­nanciare realizat de Banca Naţională.

Principalul risc la adresa stabilităţii finan­ciare este de această dată extern şi vizează deteriorarea rapidă a încrederii investitorilor în economiile emergente.

„Tensionarea echilibrelor macroecono­mi­ce“, „Riscul de menţinere a unei evoluţii mo­deste a activităţii de creditare a sectorului com­paniilor nefinanciare“ şi „Cadrul legis­la­tiv incert şi imprevizibil în domeniul finan­ciar-bancar“ sunt evaluate de BNR la cate­goria „risc moderat“.

Iar banca centrală a identificat un risc nou, care deocamdată este redus: riscul unei ac­ce­lerări a preţurilor la imobiliare.

„Creşterea preţurilor activelor imobiliare în România, de circa 7% în ultimul an, poate să nu pară mare, însă este peste valoarea de sem­nal stabilită de metodologia Comisiei Euro­pene, de 6%. La creşterea preţurilor au con­tribuit îmbunătăţirea veniturilor popu­laţiei, precum şi dobânzile scăzute, aflate la mi­nime istorice. Există premisele trecerii la fa­za de expansiune a pieţei imobiliare, nu doar în Ro­mânia, dar şi în regiune. Este de datoria noas­tră să semnalăm“, a declarat Liviu Voinea, viceguvernator al BNR, la pre­zen­ta­rea Raportului asupra stabi­lităţii financiare.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.05.2017

 
Cuvinte cheie:
financiar
, riscuri
, stabilitate
, diminuare
, bnr
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide