Depozitele românilor depăşesc creditele

România este în top 10 al ţărilor europene cu cele mai mici rapoarte credite/depozite, existând potenţial de creditare

26 ian 2016 Autor: Claudia Medrega

România se plasa anul trecut în primele 10 ţări europene cu cele mai mici rapoarte credi­te/de­pozite, ocupând locul şapte, ceea ce indică faptul că exis­tă potenţial de creditare, economiile pla­sate de populaţie şi companii la bănci fiind în continuare mai mari decât volumul cre­ditelor acordate.

Sistemul bancar autohton avea după pri­mele nouă luni de anul trecut un raport cre­di­te/depozite de circa 92,7% comparativ cu niveluri de 120-130% în perioada de boom economic şi explozie a creditării.

Rata credite/depozite în România era la sfârşitul lunii septembrie mai mică decât nivelurile din Ungaria, Polonia, Slovacia, dar peste ratele din Bulgaria sau Cehia, potrivit unor statistici publicate de Comi­te­tul Euro­pean pentru Risc Sistemic. La polul opus, Dane­marca şi Suedia au rapoarte credi­te/de­pozite de peste 200%.

La nivelul UE, mai puţin de jumătate din­tre ţări au rata credite/depozite sub 100%.

Raportul credite/depozite a devenit sub­uni­tar în România în vara anului 2014, pen­tru prima dată din 2007. Iar până în septem­brie 2015 creditele nu au reuşit să depă­şeas­că depozitele. Totuşi, raportul cre­dite/de­po­zite a crescut în primele nouă luni din 2015 faţă de sfârşitul anului 2014, când acesta coborâse spre 90%, ca urmare a dezgheţării vânzărilor de credite şi a plafonării ritmului de creştere al depozitelor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.01.2016

 
Cuvinte cheie:
creditare
, romania
, credite
, europene
, potential
, depozite
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide