Bancherii nu au mai redus marjele după ce clienţii au început din nou să ceară credite

18 ian 2016 Autor: Anelis Baciu

Marja de dobândă (diferenţa dintre nivelul la credite şi depozite noi) se situa în noiembrie la puţin peste 4%, nivel vizibil redus faţă de 2013, când marja ajungea la 6%. Însă, declinul dobânzilor la credite a fost determinat de ieftinirea leilor pe piaţa interbancară (reducerea indicelui Robor) şi nu de îngustarea marjelor fixe de către bănci.

Sistemul bancar afişa la nivelul lunii noiembrie a anului trecut o rată medie a dobânzii la cre­ditele noi în lei acordate popu­laţiei şi companiilor de 5,5% pe an, cu 0,9 puncte procentuale sub nivelul cu care a deschis anul, în timp ce bonificaţiile oferite deponenţilor au ajuns la 1% pe an, arată datele agregate ale BNR. Dobânzile plătite la depozite s-au redus cu mai mult de 0,6 puncte procen­tuale pe parcursul anului trecut.

Majoritatea băncilor au ajustat nivelul dobânzilor în luna noiembrie în con­cordanţă cu evoluţia costului finanţării pe piaţa interbancară. Nivelul mediu al dobânzii Robor la 3 luni a fost de 1,1% pe an în luna noiembrie, în scădere de la 1,4% pe an în luna septembrie, la ultima rundă de actualizare a dobânzilor.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.01.2016

 
Cuvinte cheie:
credite
, reducere
, clienti
, bancheri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide