România plăteşte mai bine: Ponderea plasamentelor investitorilor străini în titluri de stat româneşti au urcat în S1 2017 la 18,2%

14 sep 2017 Autor: Claudia Medrega

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat însumau la sfârşitul primului semestru din acest an aproape 25 mld. lei, iar ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică internă a urcat la 18,2%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Plasamentele investitorilor străini în titluri de stat româneşti depăşesc atât nivelul de la sfârşitul anului trecut, cât şi ponderea de la finele primului semestru din 2016. În iunie 2016, ponderea deţinerilor nerezidenţilor era de 17,2%. Analizând structura deţinerilor străinilor, se observă că portofoliul de titluri de stat în lei aparţinând nerezidenţilor era la finele lunii iunie 2017 de circa 23,7 mld. lei, iar deţinerile străinilor de titluri denominate în euro emise pe piaţa internă au urcat până la 287,3 mil. euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Străinii aveau la sfârşitul primului semestru din acest an o pondere de 18,5% din totalul titlurilor de stat denominate în lei, în timp ce deţinerile nerezidenţilor de instrumente în euro emise pe piaţa locală au urcat la 14,1% din totalul de 2,04 mld. euro.

Băncile locale sunt în continuare principalul deţinător de titluri de stat în lei şi euro, cu o pondere de 47,2%, în timp ce investitorii rezidenţi aveau 34,5% din total după primul semestru din 2017. La nivel european, băncile din România au continuat să aibă una dintre cele mai mari expuneri faţă de stat, cu o pondere de aproximativ 20% din total active, de cinci ori mai mare decât nivelul existent înainte de izbucnirea crizei economice mondiale.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.09.2017

 
Cuvinte cheie:
plasamente
, investitori straini
, titluri de stat romanesti
, banci
, ministerul finantelor
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide