Bănci și Asigurări

România se dezbracă în faţa investitorilor străini pentru a-i convinge să cumpere titluri de stat în euro

România începe road show-ul pentru lansarea primei emisiuni de titluri de stat în euro din programul MTN

Autor: Marius Radu - Mediafax

27.05.2011, 14:17 963

România va începe pe 6 iunie întâlnirile de prezentare (roadshow presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri în europe piaţa internaţională prin programul MTN (Medium Term Notes),potrivit unor surse din piaţă.

Societe Generale, alături de Erste Bank, sunt aranjoriiselectaţi de către Ministerul Finanţelor pentru emisiunile dinprogramul cadru de finanţare pe termen mediu.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Bogdan Drăgoi aanunţat în urmă cu două săptămâni că România va efectua primaemisiune prin programul MTN (Medium Term Notes) în prima parte aacestui an şi va lansa o altă licitaţie în a doua parte a anului2011.

Potrivit unei analize BRD, filiala locală a Societe Generale,Ministerul Finanţelor va împrumuta în acest an 7,5 miliarde lei(1,8 miliarde euro) de pe pieţele externe prin programul MTN(Medium Term Notes), în condiţiile în care nevoia totală definanţare pentru 2011 este estimată la 86 miliarde de lei (circa 21miliarde euro).

Nevoia totală de finanţare pentru acest an a fost calculatăluând în considerare un deficit bugetar de 4,4% din PIB, cât a fostconvenit cu FMI.

Guvernul a aprobat la mijlocul anului trecut un program deemisiuni MTN pe piaţa internaţională pe o perioadă de trei ani, cuun plafon maxim de 7 miliarde de euro, dar până acum nu s-arealizat nicio licitaţie.

Finanţele au atras în 2009 valută din piaţa internă în sumă de2,76 miliarde de euro, prin trei operaţiuni.
De asemenea, Trezoreria a realizat anul trecut două emisiuni detitluri de stat în valută, în sumă de 2,5 miliarde de euro, dincare a rambursat o emisiune realizată în noiembrie 2009, de 1,42miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO