Bănci și Asigurări

Românii trimit bani acasă din peste 170 de ţări

Românii trimit bani acasă din peste 170 de ţări

Autor: Liviu Chiru

30.09.2010, 23:52 244

Western Union, unul dintre cei mai mari jucători la nivel globalîn transferul rapid de fonduri, cu prezenţă în peste 200 de ţări, anumărat mai bine de 170 de ţări de unde sunt trimişi bani spreRomânia, spune Alexandru Bădulescu, director în cadrul companieipentru România şi Bulgaria.

"Evident, sumele mai mari sunt acolo unde există comunităţi maimari de români, în Europa, Statele Unite ale Americii sau chiarGolful Persic. În general muncitorii români lucrează înconstrucţii, în industria energetică sau cea petrolieră. Sunt şiunele ţări din Africa, în care se derulează astfel de proiecte, şide unde vedem remiteri către România", spune Bădulescu. WesternUnion, listată la Bursa din New York, nu prezintă date detaliateprivind transferurile realizate pe ţări, astfel de informaţii fiindconsiderate sensibile. Bădulescu spune totuşi că evoluţiatransferurilor pe plan local este similară cu tendinţa de creşterea numărului de transferuri în primele două trimestre din 2010,înregistrată de Western Union la nivel general, cu 8% şi respectiv9%.

"Clienţii noştri au trimis sume mai mici decât înainte de criză.Suma medie (trimisă spre România - n. red.) este de 250-300 deeuro. În ultima perioadă sumele trimise au fost cu 10%-15% maimici", spune Bădulescu. În aceste condiţii, veniturile WesternUnion au urcat cu un ritm mai mic decât cel cu care a urcat numărulde tranzacţii.

Pe plan local, Western Union are 4.500 de puncte de lucru încare se pot face transferuri de fonduri, având parteneriate cu maimulte bănci, cu Poşta Română, dar şi cu jucători independenţi.Principalii competitori sunt MoneyGram sau Smith & Smith. CECBank, care operează cea mai mare reţea de unităţi bancare, de circa1.400 de unităţi, are o companie proprie de transfer de fonduri,Transfer Rapid, iar Poşta Română oferă astfel de servicii şiindividual prin mandat, în sistem Eurogiro.

Bădulescu spune că remiterile românilor din străinătate auscăzut mai puţin decât se anticipa, în condiţiile în care sunt maiflexibili ca muncitori şi s-au putut adapta mai uşor, chiar dacă înSpania sau Italia condiţiile pe piaţa muncii s-au deterioratconsiderabil. În plus, spune el, în perioada de criză mulţi au alessă utilizeze "canalele formale" de transfer de fonduri, care oferămai multă siguranţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO