Bănci și Asigurări

Saptamana grea pentru leu

22.10.2007, 19:55 13

Leul ar putea sa piarda teren in urmatoarele sedinte de tranzactionare, continuand astfel o miscare inceputa inca de saptamana trecuta.
BNR a calculat vineri un curs de 3,3618 lei pentru un euro, cu 1,67 bani peste nivelul din ziua precedenta. Dolarul a castingat numai 0,7 bani, pana la 2,3540 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri in fata euro pe pietele internationale.
Euro a urcat vineri la Bucuresti pana la 3,3650 lei, la inchiderea pietei. Jucatorii straini au continuat insa sa vanda lei pe pietele externe, unde cotatiile leu/euro au depasit si pragul de 3,37 lei pentru un euro.
Volatilitatea ridicata a fost alimentata de inrautatirea perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti, care s-a suprapus peste o noua crestere a aversiunii fata de activele riscante, categorie in care sunt incluse si monedele de pe pietele emergente.
Pe piata valutara de la Bucuresti cotatiile au urcat rapid in deschiderea sedintei de vineri de la 3,35 la 3,36 lei pentru un euro, pe fondul cumpararilor de valuta operate de jucatorii straini.
Pe parcursul zilei cotatiile au oscilat in jurul nivelului de 3,36 lei/euro, in conditiile in care BNR a intervenit din nou pe piata monetara, pentru a absorbi excesul de lichiditati. Banca centrala a atras vineri depozite pe cinci zile in valoare de 1,7 miliarde de lei, conditii in care dobanzile pe termen scurt au ramas in jurul nivelului de 7% pe an.
Cu toate acestea, leul a continuat sa piarda teren. Cotatiile au urcat la 3,3650 lei pentru un euro la inchiderea pietei de la Bucuresti. Miscarea a fost determinata de turbulentele de pe piata americana, unde dolarul a cazut vineri la noi minime istorice fata de principalele valute. Speculatorii straini au continuat sa vanda lei contra euro pe pietele off-shore, cotatiile urcand vineri seara peste nivelul de 3,37 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO