Bănci și Asigurări

Scăderea activelor diminuează veniturile Marfin Bank

Autor: Liviu Chiru

05.09.2010, 23:49 65

Marfin Bank (fosta Egnatia Bank), filiala locală a grupuluifinan­ciar cipriot Marfin, a obţinut în primul semestru un profitoperaţional (înain­tea deducerii cheltuielilor cu provizioa­ne­le)de 6,7 mil. euro, în scă­dere cu 25% faţă de perioada similară aanului trecut, potrivit da­telor prezentate de grup.
Ciprioţii nu au pu­bli­cat date privind cali­ta­tea portofoliuluide cre­dite sau nivelul chel­tu­ielilor cu provizioanele.
Scăderea profitului ope­raţional a venit în con­diţiile în careveni­tu­rile operaţionale s-au re­dus la 12,4 mil. euro, cu circapatru milioane de euro mai puţin decât în pe­rioa­da similară aanului trecut, pe fon­dul re­ducerii portofoliului de credite.Soldul creditelor aflate în derulare a coborât cu 50 mil. euro sau10% între iunie 2009 şi iunie 2010, până la 449 mil. euro. Activeleau coborât într-un ritm similar la 609 mil. euro.
În schimb, banca a reuşit să îşi con­soli­deze baza de depozite,soldul aces­tora urcând cu aproape 19% în acelaşi in­terval. Pe dealtă parte, banca a înre­gis­trat şi o creştere a cheltuielilorope­ra­ţionale cu 19%, până la 8,8 mil. euro, cu toate că şi-amenţinut reţeaua te­ritorială la acelaşi nivel, de 27 deunităţi.
Grupul Marfin, care a ajuns pe pia­ţa locală prin preluareagrecilor de la Egnatia Bank, deţine în România o ban­că şi osocietate de leasing. În 2009 pe piaţă au circulat in­for­maţiiprivind pier­deri importante în­re­gis­trate de socie­tatea deleasing din cau­za pro­blemelor cu re­cu­perarea sumelor da­to­ratede clienţi.
La începutul aces­tui an, banca a trecut printr-o schimbare demanagement, doi din cei trei conducători exe­cutivi încheindu-şimandatul fără să ob­ţină o prelungire. Din vechea echipă deconducere şi-a păstrat postul de director general adjunct doarCornel Stănescu, venit în 2008 de pe o poziţie similară deţinută laEmporiki Bank.
Ulterior postul de director general al Marfin Bank România a fostpreluat de Doros Ktorides, 52 de ani, care în ul­ti­mii ani adeţinut diferite poziţii în cadrul grupului Marfin, ultima fiind dedi­rector de grup, responsabil de colectarea creanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO