Bănci și Asigurări

Scăderile de dobândă ale BNR au reanimat creditul în moneda naţională în august, însă numai pe zona companiilor

Scăderile de dobândă ale BNR au reanimat creditul în...

Autor: Razvan Voican

24.09.2013, 20:38 598

După două impulsuri succesive de reducere a dobânzii-cheie la lei până la 4,5% pe an la începutul lui august, creditarea în moneda naţională a zvâcnit luna trecută pe seama finanţărilor pentru companii, însă stocul de împrumuturi rămâne sub vârfurile de la finalul lui 2012.

Creditul corporate în lei a înregistrat o creştere de 2,3% în ultimul an, acest segment preluând mai repede semnalele de scădere a dobânzilor pe piaţa monetară interbancară prin conectarea la indicii de referinţă ROBOR.

În schimb, creditul pentru persoane fizice s-a erodat în august cu 0,1% faţă de iulie, iar în comparaţie cu august 2012 consemnează o scădere de aproape 2%.

Piaţa bancară de retail resimte pe lângă situaţia economică fragilă, percepţia negativă a publicului asupra practicilor bancare după ce ultimii ani au fost marcaţi de scandaluri privind clauzele introduse în contractele de credit, dar şi de maniera în care băncile îşi tratează clienţii care nu mai fac faţă efortului de rambursare a ratelor.

În general bancherii se mulţumesc să invoce lipsa cererii de credite, cauzată inclusiv de incertitudinea privind evoluţia veniturilor salariale şi stabilitatea locurilor de muncă, însă uită să ia în calcul problemele de imagine pe care şi le-au creat de la începutul crizei, numeroşi clienţi având experienţe negative în urma cărora îşi doresc să iasă cât mai repede din relaţia cu anumite bănci ori au ieşit deja şi nici prin gând nu le trece să revină în faţa unui consilier de clientelă.

Aşa se face că producţia de credite de retail nu reuşeşte să acopere rambursările nici pe segmentul de lei, nici pe valută, unde soldul înregistra o scădere anuală de 2,6% la sfârşitul lunii august, corectată totuşi faţă de 5% la nivelul lunii iulie.

Creditul pentru persoane fizice încă a fost susţinut de ipotecarele în valută vândute prin programul guvernamental „Prima casă“, însă migrarea acestuia exclusiv pe lei ar putea aduce cel puţin în prima fază un impuls negativ pe volumele noi de creditare.

„Creditul de retail s-a restrâns cu 2% an la an, faţă de o contracţie de 1,3% la nivelul lunii iulie. Vestea încurajatoare este că împrumuturile ipotecare în valută au accelerat până la o creştere de 9,9% (de la 9,1%) chiar dacă din septembrie s-a încheiat componenta finanţărilor în euro prin programul Prima casă“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac Bank. El notează anumite semne marginale de îmbunătăţire pe frontul creditării corporate, respectiv continuarea tendinţei de mutare parţială a finanţărilor de pe valută pe lei.

Creditul privat total din economie însuma mai puţin de 222 mld. lei la sfârşitul lunii august, fiind în scădere cu 2,6% faţă de august 2012. În termeni reali scăderea trece de 6%.

În acest context economistul Uni­Credit exprimă din nou îngrijorarea privind efectul negativ pe care con­tracţia generală a creditării o va avea asupra perspectivelor de creştere a economiei. De altfel, şi BNR se arăta luna trecută preocupată să transmită un semnal de încredere şi de încurajare înspre economia reală.

Analiştii bancari se aşteaptă ca această preocupare să fie întărită luna viitoare printr-o a treia reducere consecutivă a dobânzii-cheie la lei până la 4,25% pe an.

Pe zona de economisire, depozitele totale atrase de sistemul bancar au crescut cu 1,6% în august faţă de iulie, respectiv cu peste 5% faţă de august 2012. 

Depozitele companiilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 4,6%. “Aceasta indică faptul că bilanţurile companiilor rămân fragile şi că preferă să aibă o abordare precaută în privinţa investiţiilor”, comentează Pătrulescu.

Stocul de depozite s-a ridicat în august la 203,5 mld. lei, ceea ce în condiţiile scăderii creditului, s-a reflectat într-o nouă scădere a raportului credite/depozite pe sistem bancar până sub pragul de 110%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO