Bănci și Asigurări

Scandal la filiala din Cehia a Erste Group: computerul unei şefe aflate în divorţ a trimis sute de mailuri cu informaţii confidenţiale

Scandal la filiala din Cehia a Erste Group: computerul...

Autor: Razvan Voican

03.01.2014, 16:04 2451

Ceska Sporitelna, filiala din Cehia a Erste Group, s-a trezit implicată într-un scandal de scurgere de informaţii confidenţiale privind planuri de afaceri şi remuneraţii ale mai multor manageri, presa de la Praga punând incidentul pe seama “divorţului sălbatic” în care este implicată o şefă din bancă.

Computerul de serviciu al acesteia ar fi fost furat, iar identitatea sa ar fi fost folosită abuziv, potrivit unui purtător de cuvânt al băncii.

Soţul “doamnei M”, care este manager într-o companie de telecomunicaţii, a refuzat să comenteze speculaţiile conform cărora s-ar afla la originea incidentului pe fondul procesului de divorţ.

Practic, câteva sute de angajaţi din Ceska Sporitelna, Erste Group, dar şi din Banca Naţională a Cehiei au primit mesaje cu domente interne ale băncii, inclusiv o listă cu remuneraţiile directorilor de subsidiare – leasing, real estate, pensii. De asemenenea, computerul doamnei M a trimis o scrisoare în engleză în care se vorbeşte despre “hărţuire sexual㔠şi “remuneraţii nejustificate”.

Ceska a cerut organelor competente să investigheze incidentul, managementul băncii afirmând că are motive să creadă că nu doamna M a trimis mesajele.

Nu este pentru prima dată când problemele conjugale ajung să afecteze organizaţia în care lucrează unul dintre soţi. De asemenea, sunt de notorietate scandaluri legate de afaceri amoroase în afara căsătoriei care au afectat mari companii.

Acestea sunt vânate mai ales în Occident, unde se acordă o mare atenţie riscului ca un manager să fie afectat de problemele personale, astfel putând fi influenţate decizii importante pentru companie.

În România astfel de probleme tind să fie trecute cu vederea, rămânând până la un punct doar subiect de bârfă. Inevitabil imaginea managerilor implicaţi este însă afectată, lumea bancară locală cunoscând în ultimii ani un exemplu de răsunet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO