Bănci și Asigurări

Schimbare de strategie: creşte ecartul între dobânzile la depozitele pe termen scurt şi lung

Schimbare de strategie: creşte ecartul între dobânzile...

Autor: Ciprian Botea

03.10.2014, 00:00 723

Depozitele de retail noi în lei cu scadenţa între şase şi 12 luni aveau o dobândă medie de 3,7% pe an în luna iulie, cu un punct procentual peste bonificaţia medie la depozitele pe o lună.

Bancherii au mărit în ultimele luni ecartul între dobânda depozitelor pe termen scurt şi pe termen lung în încercarea de a convinge clienţii să-şi ţină banii în cont o perioadă mai mare de timp. De exemplu, la începutul anului, ecartul între dobâda la o lună şi dobânda la 6-12 luni era de numai o jumătate de punct procentual. Băncile şi-au schimbat strategia în condiţiile în care ritmul de creştere a depozitelor a decelerat pe fondul scăderii dobânzilor.

Dobânda medie la depozitele de retail în lei era de 3,1% pe an în luna iulie, faţă de 4,8% pe an în aceeaşi perioadă din 2013. Comparativ cu 2009, dobânda medie este de trei ori mai mică. Pe segmentul companiilor, dobânda medie la depozitele noi în lei este de 1,8% pe an. Ritmul de creştere a depozitelor populaţiei a încetinit la 5% în august, faţă de 9% la începutul anului. Populaţia are economii la bănci de circa 100 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO