Bănci și Asigurări

Schimbări majore în top managementul băncilor mari în 2022

Schimbări majore în top managementul băncilor mari în...

Autor: Claudia Medrega

28.12.2022, 14:07 936

Provocările nu au ocolit nici economia, nici sectorul bancar în acest an, 2022 fiind marcat de războiul de la graniţă, criza energetică, inflaţie, creşterea dobânzilor şi a ratelor bancare.

Iar schimbările la nivel de top management în piaţa bancară românească nu au lipsit nici în 2022.

Printre schimbările importante de la conducerea băncilor mari din România se regăseşte cea de la UniCredit Bank România, unde Septimiu Postelnicu, în prezent prim-vicepreşedinte executiv al UniCredit Bulbank din Bulgaria, a fost desemnat CEO şi preşedinte al Directoratului UniCredit Bank în România în locul lui Răsvan Radu, care are o carieră de peste 30 de ani în sistemul bancar, din care aproape două decenii la conducerea UniCredit Bank în România.

Anul 2022 a adus pentru Răsvan Radu încheierea mandatului de CEO şi preşedinte al Directoratului UniCredit Bank, el urmând să îşi continue cariera profesională în cadrul grupului Italian UniCredit Group, unde va coordona implementarea proiectelor strategice pentru Europa Centrală şi Europa de Est. Septimiu Postelnicu, care a fost până acum prim-vicepreşedinte executiv al UniCredit Bulbank din Bulgaria, a fost desemnat ca succesor pentru rolul de CEO al UniCredit Bank în România, el urmând să-şi preia noul rol după primirea aprobării BNR.

De meserie inginer, Răsvan Radu şi-a început cariera în banking în 1991, la BCR. Apoi, devenea pentru scurt timp, în 2000, vicepreşedinte executiv al CEC, iar din 2001 a fost recrutat de grupul austriac Raiffeisen, care cumpărase Banca Agricolă, pe postul de vicepreşedinte executiv responsabil cu retailul. Patru ani mai târziu, în 2005, Răsvan Radu a pariat pe planurile de extindere ale italienilor de la UniCredit şi a fost instalat ca şef al filialei locale UniCredit România, care atunci era o bancă mai mică, dar avea să fuzioneze după doi ani cu HVB-Ţiriac, creând UniCredit Ţiriac Bank. În 2007, când a avut loc fuziunea locală dintre UniCredit şi HVB Ţiriac Bank, Răsvan Radu şi-a păstrat poziţia de CEO şi în banca rezultată din fuziune (UniCredit Ţiriac Bank), în timp ce Dan Pascariu, mult mai experimentatul şef al HVB, a făcut un pas în spate acceptând postul neexecutiv de preşedinte al consiliului de administraţie.

Practic, Răsvan Radu a devenit CEO al UniCredit România în 2005 şi CEO al UniCredit Bank din 2007.  Unul dintre evenimentele din istoria UniCredit sub conducerea lui Răsvan Radu a fost în 2013, când italienii de la UniCredit au semnat la Bucureşti preluarea întregului portofoliu de retail al britanicilor de la RBS. Un alt eveniment de referinţă în istoria UniCredit a fost anul 2014, când omul de afaceri Ion Ţiriac şi-a vândut italienilor şi ultimele 45% din acţiunile deţinute la Unicredit Ţiriac. În 2015 UniCredit Ţiriac Bank, atunci al cincilea jucător după active din sistemul bancar românesc, şi-a schimbat denumirea în UniCredit Bank, iar procesul de rebranding a continuat.

O altă schimbare la vârf în managementul băncilor prezente în România a fost la Citibank România, bancă aflată în apropierea băncilor mari din top 10, unde a plecat Ivan Vrhel şi a fost înlocuit de Samir Karia, cu experienţă de peste 25 de ani în servicii financiare.

Samir Karia a fost numit în august 2022 în poziţia de Citi country officer pentru România şi director general al Citibank Europe plc, Dublin - sucursala România, el urmând să fie responsabil de elaborarea şi implementarea strategiei locale a băncii, precum şi de asigurarea unui management eficient al riscurilor şi controalelor. De asemenea, Samir Karia va coordona relaţiile băncii cu clienţii, cu autoritătile competente precum şi cu instituţiile guvernamentale, potrivit informaţiilor transmise de bancă.

Samir Karia îl succede pe Ivan Vrhel, care după patru ani în rolul de Citi country officer pentru România, a fost promovat într-un nou rol în cadrul Citi în afara României. Citi ocupă în România poziţia a 11-a în topul celor mai mari instituţii de credit de pe piaţa bancară având active de peste 10 mld. lei şi o cotă de piaţă de circa 2%. Citi este prezentă în România din anul 1996 şi furnizează produse şi servicii financiare companiilor locale şi multinaţionale, întreprinderilor mici şi mijlocii, instituţiilor guvernamentale şi organizaţiilor nonprofit.

Samir Karia are peste 25 de ani de experienţă în sectorul serviciilor financiare, începându-şi cariera în cadrul Citi în anul 1997. A avut un parcurs profesional în roluri de management de produs şi vânzări în cadrul diviziei Citi International Clients Group în Tanzania, Kenya, Zambia şi Africa de Sud. Din anul 2015, Samir Karia a ocupat rolul de director pentru segmentul Hub-Managed Countries şi Financial Institutions pentru regiunea Africii Subsahariene, acoperind 31 de ţări. Anterior, Samir Karia a fost director pentru segmentul Corporate şi Investment Banking în cadrul Citi Zambia. În poziţia de Citi Country Officer, Samir Karia îi va raporta lui Munir Nanji, director regional al Citi pentru Europa Centrală.

După aproape trei decenii la Banca Transilvania, din care 10 ani pe poziţia de director general adjunct retail, Gabriela Nistor a devenit CEO la Idea Bank, cumpărată de BT. Iar Mioara Popescu a fost numită preşedintă a CA Idea Bank.

Gabriela Nistor a lucrat aproape trei decenii pentru Banca Transilvania, ea ajungând în anul 1995 la banca din Cluj pe poziţia de ofiţer de credite. În anul 2000, ea a pus pe picioare sistemul de carduri BT, iar pe parcurs a preluat responsabilităţi tot mai mari în zona de banking pentru persoane fizice. În ultimii 17 ani a coordonat activitatea de retail, private banking şi reţea, iar din 2013 este director general adjunct al băncii, potrivit informaţiilor transmise. Gabriela Nistor a reprezentat banca în mai multe consilii de administraţie ale companiilor Grupului BT. Este preşedintele comitetului executiv al Visa Romanian Member Forum (din 2008) şi vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (din 2022). Gabriela Nistor are o diplomă de EMBA University of Sheffield şi a fost finalistă Study UK Alumni Awards 2021, categoria Professional Achievements pe Europa. A terminat Facultatea de ştiinţe economice la Universitatea A.I.Cuza.

Pe lângă schimbările la nivel de CEO de bănci, 2022 a adus schimbări şi în eşalonul doi, la nivel de directori generali adjuncţi.

În cadrul BRD a treia bancă mare din România după active, au venit doi directori adjuncţi noi. Maria Rousseva a preluat funcţia de director general adjunct global corporates în cadrul băncii, înlocuindu-l pe Yves Jean Guenole Lallemand, iar Etienne Jean Loulergue a devenit director general adjunct finanţe trezorerie în BRD, în locul lui Stéphane Benoit Fortin. Tot în BRD, Radu Topliceanu, unul dintre cei mai experimentaţi bancheri în domeniul vânzărilor retail, care a fost din 2019 directorul general adjunct coordonator al retailului în BRD-SocGen, a decis să plece din bancă.

Maria Rousseva primise în iulie 2021 avizul BNR pentru a deveni membru consiliului de administraţie al BRD-SocGen pentru o perioadă de 4 ani. Pentru a prelua noua poziţie în boardul executiv a băncii, cea de director general adjunct global corporates, ea a renunţat în 2022 la mandatul său de membru în consiliul de administraţie al BRD, începând cu data de 9 iunie 2022. Anterior, înainte de a ajnge la BRD, Maria Rousseva a fost membru al consiliului de administraţie al Rosbank, subsidiara din Rusia a grupului francez Société Générale. Din iulie 2015 până în iulie 2019 Maria Rousseva a fost preşedinte al consiliului de administraţie al Société Générale Serbia. Înainte de a se muta în Serbia, ea a lucrat în Société Générale Expressbank Bulgaria timp de aproape 10 ani. Şi-a început cariera în Expressbank ca şef al afacerilor corporative şi de investiţii. Maria Rousseva a absolvit Universitatea Leipzig, Facultatea de economie.

Şi numirea lui Etienne Jean Loulergue în calitate de director general adjunct finanţe trezorerie în cadrul BRD, pentru un mandat de 4 ani, a fost aprobată de BNR în octombrie 2022, el ocupând postul vacant existent în cadrul comitetului de direcţie al băncii începând cu data de 1 septembrie 2022. Concret, el a preluat funcţia ocupată anterior de Stéphane Benoit Fortin, care a renunţat la mandatul său de director general adjunct finanţe trezorerie din 1 septembrie 2022. Etienne Jean Loulergue a fost CFO în carul BRD-SocGen din septembrie 2019 şi până acum, iar anterior a fost din iulie 2015 şi până în august 2019 deputy CFO la Komercni banka din Cehia, potrivit profilului lui de Linkedin. BRD are o capitalizare de 7,6 mld. lei.

La Raiffeisen Bank, a cincea cea mai mare bancă după active, Alina Rus a fost numită de Consiliul de Supraveghere la conducerea Diviziei de Control Financiar si Contabilitate (CFO) după ce din 2015 ea a fost director executiv pe zona de risc de credit pentru toate segmentele nonretail ale băncii româneşti cu capital austriac. Ea l-a înlocuit pe Mihail Ion, care a fost numit la conducerea noii Divizii Pieţe de Capital, Servicii Bancare de Investiţii şi Planificare Financiară Personală la Raiffeisen Bank, după ce în ultimii cinci ani a fost CFO în cadrul băncii. În iulie 2022, BNR l-a autorizat pe Mihail Ion pentru funcţia de vicepreşedinte al noii divizii din cadrul Raiffeisen Bank, instituţie de credit cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Alina Rus a lucrat aproape 20 de ani în Raiffeisen Bank şi a acumulat o experienţă vastă în managementul riscului de credit pentru IMM-uri şi corporaţii, în coordonarea şi transformarea proceselor de creditare, precum şi în domeniul reglementărilor din aria ei de expertiză, potrivit informaţiilor transmise de bancă. Ea s-a alăturat echipei Raiffeisen Bank în 2003 lucrând în divizia IT, iar începând cu 2004 a făcut parte din divizia Risc, departamentul de analiză financiară. În 2008 a devenit director al echipei Analiză Financiară şi Rating, iar din 2015 şi până în prezent a fost director executiv pe zona de risc de credit pentru toate segmentele nonretail ale băncii. Are un master în economie la ASE Bucureşti.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO