Bănci și Asigurări

Se fac cozi la ghişee sau clienţii Bank of Cyprus au încredere?

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

29.04.2013, 00:09 1783

Deponenţii sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus pot face de astăzi operaţiuni în conturi prin cele 33 de sucursale ale Marfin Bank, transferul reprezentând un test al încrederii în BNR şi Fondul de Garantare a Depozitelor din partea clienţilor care n-au avut acces la bani timp de o lună.

Marfin a preluat la sfârşitul săptămânii trecute depozite de 77 mil. euro de la Bank of Cyprus, în cadrul unei tranzacţii supervizate de BNR şi banca centrală a Ciprului. Depozitele sunt acoperite cu lichidităţi şi credite de 82 mil. euro. Spre deosebire de Bank of Cyprus, unde depozitele erau garantate de schema din Cipru, Marfin Bank se află sub supravegherea BNR, iar depozitele sunt acoperite de Fondul român de Garantare. Rămâne de văzut dacă mesajele BNR din ultimele zile şi garanţia Fondului sunt suficiente pentru a da încredere clienţilor şi a-i încuraja să aştepte cel puţin până la scadenţa depozitelor în loc să se repeadă să-şi retragă banii.

„Toate condiţiile din momentul încheierii contractelor rămân în vigoare. Deci dacă clientul se duce la altă bancă, se duce cu condiţiile de la altă bancă. În plus retragerea este o problemă, trebuie să plăteşti comisionul de retragere“, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorul BNR vineri la ZF Live. Marfin aplică un comision de retragere de numerar de 0,5%. Pentru sume de peste 10.000 de euro cere notificare cu cel puţin o zi lucrătoare în avans sau percepe o taxă de 30 de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO