Bănci și Asigurări

Seful BCR: Perspectiva pe termen scurt ramane dura in retail, cat timp nu cresc salariile

Autor: Razvan Voican

29.07.2011, 15:46 251

Pana cand oamenii nu au mai multi bani inbuzunar, pana nu incep sa creasca salarile si nu creste sigurantalocurilor de munca, este greu de vorbit despre o revenire in retailbanking, spune Dominic Bruynseels, CEO al BCR.

Iar in acest context, eforturile de crestere a volumelor de creditenoi prin promotii cu reduceri de pret se reflecta imediat in modnegativ in rezultatul bancii.


"Scaderea castigului din marja de dobanda a venit in principal dinfaptul ca am redus preturile creditelor pentru a genera volume.Acesta este costul. Insa cererea e tot redusa pana cand oamenii nusimt mai multi bani in buzunar, pana nu cresc salariile." Castigulnet din dobanda inregistrat pe primul semestru de cea mai marebanca de pe piata a scazut cu 15 procente, pana la 392 mil.Euro.


Bruynseels califica drept mai rea fata de asteptari situatiaportofoliului de IMM-uri, unde ponderea creditelor neperformante aajuns la aproape 20 la suta, acest segment suferind in continuaredin cauza cererii slabe.


In schimb, seful BCR remarca o imbunatatire peste asteptari acalitatii portofoliului de credite de retail, prin scadereanivelului neperformantelor ca urmare a politicii din ultimii ani deconcentrare pe creditele cu garantii.


"Pe segmentul corporate incepe sa dea roade accentul pe care l-ampus in ultimul an pe relatiile cu companii mari si pe zonainfrastructurii. Suntem pregatiti sa finantam lucrari pe 7 din 12sectiuni din Coridorul IV, ceea ce va insemna mult capital delucru, iar aceasta se va vedea in bilantul BCR de anul viitor.Incasarile din comisioane se vor vedea insa probabil inca dinT4."


Per ansamblu, Bruynseels afirma ca perspectiva pe termen scurt"ramane dura pe retail, dar mai buna pecorporate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO