Bănci și Asigurări

Şeful Supravegherii din BNR: Băncile greceşti nu retrag linii de finanţare din România

Cinteză, BNR: Filialele băncilor elene nu au făcut rambursări anticipate la sursele atrase din Grecia

Autor: Liviu Chiru

24.05.2011, 12:29 1655

Filialele locale ale băncilorelene, dintre care două - Alpha Bank şi Bancpost (Eurobank)- suntjucători de top zece, iar alte două - Banca Românească (NBG) şiPiraeus - sunt jucători de talie medie - nu au făcut până acumrambursări anticipate ale surselor primite din Grecia, spuneNicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere dinBNR.

"Rambursări anticipate de surseatrase din Grecia până acum nu s-au raportat, decât cele plătite lascadenţă", a spus pentru ZF Cinteză, fără să precizeze volumultotal al liniilor de finanţare atrase de filialele locale de labăncile-mamă din Grecia. El notează că filialele locale alebăncilor elene au lichidităţi suficiente şi un nivel de adecvare acapitalului peste media sistemului bancar local.

BNR are posibilitatea să ajute culichidităţi o bancă, dacă aceasta are solvabilitate corespunzătoareşi poate garanta împrumutul cu active eligibile, în general titluride stat.

"Cadrul legal permite acest lucru,dar deocamdată nu este nevoie şi nu cred că va fi nevoie. Existăsuficientă lichiditate", spune Cinteză. În vâltoarea crizeifinanciare internaţionale din toamna lui 2008 BNR a dat un creditde urgenţă de mai multe sute de milioane de euro unei bănci localeimportante, care se confrunta cu o penurie delichidităţi.

Băncile din Grecia se confruntăacum cu retrageri masive de fonduri, clienţii lor preferând să îşimute banii în străinătate, pentru a se pune la adăpost de eventualeprobleme. Problemele băncilor elene sunt date acum de expunereamare pe obligaţiunile emise de Grecia, în care au plasate aproape90 de miliarde de euro, la un volum total al activelor de 480 demiliarde de euro. Investitorii de pe pieţele internaţionale şichiar agenţiile de rating văd riscuri importante ca Grecia sărecurgă la o ajustare sau restructurare a datoriei, în condiţiileîn care pare imposibil să facă faţă plăţii ratelorscadente.

Agenţia de rating Fitch aretrogradat luni seara calificativul Greciei cu trei trepte, de la"BBĂ" la "BĂ", care reflectă un risc ridicat. Calificativelemarilor grupuri financiare elene au fost ajustatecorespunzător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO