Bănci și Asigurări

Setea de bani a bancherilor naste comisioane bizare: chiar si alimentarea contului curent e taxata

Setea de bani a bancherilor naste comisioane bizare: chiar si alimentarea contului curent e taxata
23.05.2010, 23:11 504

Clientii care ajung la banca pentru plata facturilor sau chiarpentru plata ratelor la credite au surpriza sa descopere ca, pelanga suma de plata de care stiau, mai au de suportat un comisionsuplimentar, pentru ca fac o depunere de numerar.

Daca in cazul operatiunilor cu numerar la ghiseu bancherii vinprompt cu justificarea ca taxele sunt menite sa acopere costurilede operare ale retelei, in cazul comisioanelor percepute pentruincasarea de bani in cont, in urma unui virament interbancar,explicatiile sunt aproape imposibil de gasit. "Costurile reteleiteritoriale ar trebui sa fie acoperite prin comisioane. Problema defond la noi este ca avem cheltuieli cu investitiile mai mari decatin Vest daca ne uitam la pretul unitar, mai putine conturi deadministrat pentru clienti, iar pentru ca salariul mediu este dedoar 300 de euro, valoarea tranzactionata este mai mica. Acestaeste motivul pentru care costurile sunt mai mari", spune AdrianApolzan, presedintele Asociatiei de Plati Electronice dinRomania.

De la BCR, cea mai mare banca locala, sau Raiffeisen, un altjucator de top, pana la jucatori de talie medie, precum CreditEurope Bank sau RBS Bank, politicile de comisionare prevad taxareainclusiv a alimentarii conturilor curente, fie prin depuneri de numerar, fie prin ordin deplata. Contul curent este un produs bancar de baza, care permitederularea operatiunilor curente si sta practic in spatele tuturorcelorlalte produse, de la depozite pana la credite.

In acelasi timp insa jucatori precum CEC Bank sau BancaRomaneasca nu percep taxe nici pentru depunerea de numerar, nicipentru incasarile in conturile curente, in urma unor transferuriinterbancare.

Apolzan spune ca politica de comisioane difera de la o banca laalta, insa sindromul pietei locale este lipsa de transparenta: inmulte cazuri, pretul unui produs sau serviciu nu reflecta pe deplincosturile aferente. Bancherii prefera sa promoveze anumite produsecu costuri reduse, dupa care incearca sa recupereze prin preturimai mari la altele, iar rezultatul este ca ofertele diferitilorcompetitori sunt greu de comparat. In plus, bancherii incearca acumsa gaseasca modalitati alternative de a-si rotunji veniturile, inconditiile in care vanzarile de credite - care le aduceau grosulbanilor in anii trecuti - merg slab, iar soldurile sunt inca inscadere.

"Evident ca banca prefera sa manipuleze moneda scripturala si nucash, fizic. Uneori chiar se practica comisioane de descurajare,astfel incat oamenii sa nu mai vina la ghiseu pentru operatiunilecare se pot face electronic", spune Apolzan. Spre exemplu, BCRpercepe un comision de un leu pe operatiune pentru depunerile denumerar ale clientilor in propriul cont, pentru tranzactiile inmoneda locala. La depunerile in valuta nu se percepe comision. Incazul in care clientul de la ghiseu doreste sa faca o depunere incontul altei persoane care are cont deschis la BCR, comisionulporneste de la 4 lei si poate ajunge la 20 de lei, in functie desuma depusa. Pentru sumele in valuta, comisionul este de 3 euro.Reprezentantii BCR nu au putut fi contactati ieri pentru a comentaaceste informatii.

La Raiffeisen, un alt jucator de top, depunerile de numerar nuse taxeaza, dar clientii persoane fizice trebuie sa plateascacomisioane intre 3 si 7 lei daca primesc in contul curent sume inlei prin ordine de plata (in aceasta categorie intra inclusiv platasalariilor de catre angajator). La valuta nu se percep comisioane.Reprezentantii Raiffeisen nu au putut fi contactati ieri pentrucomentarii. Turcii de la Credit Europe Bank taxeaza depunerea denumerar la ghiseu, fie ca este vorba de lei sau de valuta, cu uncomision de 0,1% din suma, dar nu mai putin de 2 lei, respectiv 2euro. Totusi, banca nu taxeaza depunerile de numerar daca prinacestea sunt achitate datorii ale clientului (cum sunt ratele decredit) si, de asemenea, nu taxeaza depunerile de numerar la ATM.In cazul incasarilor in cont prin virament de la clientii altorbanci, beneficiarul plateste un comision de 2 lei pentru sume maimici de 50.000 de lei, respectiv 5 lei pentru sume mai mari. Lavaluta, comisionul este de 0,1% din suma, cu o valoare minima de 2euro si una maxima de 100 de euro.

"In mod normal, cand se face un transfer, intotdeauna este taxatplatitorul, nu beneficiarul. Toate costurile ar trebui sa fie laplatitor. Este o aberatie", spune Apolzan.

La RBS Bank, un jucator cu traditie pe corporate care incaincearca sa isi construiasca o pozitie si pe retail, depunerile denumerar in contul curent sunt taxate cu 5 lei sau echivalentul inalte valute. Si incasarile in cont sunt taxate, cu 0,75% din suma,minim 4 lei sau 1 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO