Bănci și Asigurări

Şi parlamentarii maghiari vor să protejeze datornicii băncilor

Autor: Liviu Chiru

13.09.2010, 23:40 21

Ideea asigurării unei protecţii sporite a consumatorilor care aucontractat în trecut credite bancare, care s-a întruchipat pe planlocal în Ordonanţa nr. 50 din iunie, a fost luată în discuţie şi laBudapesta, unde un grup de parlamentari din partea partidului aflatla guvernare pregăteşte un proiect legislativ similar.

Reacţia bancherilor maghiari a fost similară cu a celor români,fiind invocate ingerinţe ale administrativului în contracteleîncheiate între persoane private.

Iniţiativa parlamentarilor maghiari a venit pe fondul aprecieriiputernice a francului elveţian faţă de forintul maghiar, care puneprobleme majore celor care s-au îndatorat în această monedă.Potrivit presei ungare, sute de mii de clienţi au credite ipotecareîn franci elveţieni, după ce mai multe bănci au promovat agresiv înanii trecuţi astfel de soluţii de finanţare.

"Doi membri ai partidului de guvernămând Fidesz au prezentat unplan de sprijinire a clienţilor cu credite ipotecare, care includeinterdicţia (pentru bănci - n. red.) de a modifica unilateraldobânzile, conversia creditelor la un curs valutar mediu,eliminarea comisionului de rambursare anticipată şi acordarea uneiprelungiri a termenului de rambursare cu cinci ani la simpla cererea clientului", scrie portalul maghiar "portfolio.hu". Cei doiparlamentari au arătat că se aşteaptă ca proiectul să seconcretizeze în reglementări în luna octombrie. O altă propunereeste ajustarea soldului creditului rămas de rambursat, astfel încâtacesta să nu depăşească la un moment dat valoarea de piaţă aimobilului adus drept garanţie.

Pe plan local astfel de măsuri au fost deja puse în aplicare,prin Ordonanţa 50, intrată în vigoare în iunie. Deşi menireainiţială a ordonanţei a fost transpunerea în legislaţia naţională adirectivei europene 48/2008, care reglementează creditele de consumnou acordate, guvernul a decis să extindă aria de aplicare,incluzând şi creditele aflate în derulare, inclusiv cele garantatecu ipotecă.

La Bucureşti, Ordonanţa 50 este pe cale să se transforme înlege, primind deja săptămâna trecută avizul Senatului. CameraDeputaţilor este însă cameră decizională.

Deşi bancherii au făcut presiuni pentru modificarea ordonanţeiastfel încât textul să precizeze clar că nivelul dobânzilor pentrucreditele în derulare nu trebuie modificat odată cu trecerea la oformulă de calcul transparentă, Senatul a adoptat forma propusă deguvern. Inclusiv BNR şi Fondul Monetar Internaţional au luat parteabăncilor comerciale în această dispută (temându-se de riscul de adestabiliza sistemul financiar din cauza pierderilor mari care s-aracumula), însă până acum fără succes.

De partea cealaltă, clienţii fac presiuni pentru păstrareatextului ordonanţei în forma iniţială şi tot mai mulţi sunt dispuşisă meargă în instanţă, sperând să obţină o reducere a costului.

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, adeclarat în urmă cu o săptămână, după o întâlnire cu mai mulţipoliticieni, că în forma actuală ordonanţa este neclară. Elsublinia că, în cazul în care prevederile ordonanţei se vor aplicaşi creditelor în derulare - aşa cum doreşte guvernul - textul artrebui modificat astfel încât să se evite situaţia actuală, în careclienţii au interpretări diferite faţă de cele date de bănci, iarmulţi aleg să meargă în instanţă.

Deşi ordonanţa prevede că băncile ar trebui să semneze cuclienţii acte adiţionale pentru modificarea contractelor de creditpână la 19 septembrie, în multe cazuri bancherii au preferat săamâne pe cât posibil semnarea, aşteptând eventuale modificări aleprevederilor.

Într-o mişcare de coordonare fără precedent, clienţiinemulţumiţi au creat grupuri de discuţii pe internet şi au ajunschiar să contracteze serviciile unor avocaţi, care să-i reprezinteîn instanţă, în cadrul unor procese colective.

Ce propun parlamentarii maghiari

  • rambursarea fără costuri suplimentare
  • interzicerea modificărilor unilaterale de dobândă
  • extinderea scadenţei cu 5 ani la cererea clientului
  • soldul creditului nu poate depăşi valoarea de piaţă a garanţieiimobiliare
  • interzicerea comisioanelor de penalizare pentru întârzierile laplata ratelor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO