Bănci și Asigurări

Société Générale vrea să reducă numărul de angajaţi din România, Rusia, Cehia şi Egipt. A venit şi replica BRD-ului: "Nu avem vreun plan de reducere a personalului"

Société Générale vrea să reducă numărul de angajaţi din România, Rusia, Cehia şi Egipt. Vedeţi aici ce spune BRD

Autor: Marius Oncu - Mediafax

12.09.2011, 17:08 1861

Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, intenţionează să reducă numărul de angajaţi din România, Rusia, Cehia şi Egipt, ca parte a unui proces de consolidare a capitalului la nivel de grup, a declarat, luni, directorul general, Frederic Oudea, citat de Bloomberg.

Société Générale va desfiinţa 2.000 de locuri de muncă la operaţiunile de retail bancar din Rusia anul următor şi intenţionează să reducă numărul de angajaţi şi în România, Cehia şi Egipt, a spus Oudea, fără a oferi alte detalii.

Ce spune BRD: Nu avem vreun plan de reducere a personalului, optimizăm doar prin plecări naturale

Banca, a treia ca mărime după active în Franţa, vrea să elibereze, până în 2013, capital de patru miliarde de euro prin vânzări de active şi diminuări de costuri pentru a reasigura investitorii în privinţa situaţiei financiare.

Société Générale are o expunere de circa 900 de milioane de euro faţă de Grecia şi nu are plasamente "semnificative" în datorii ale Irlandei şi Portugaliei, potrivit unui comunicat al grupului.

Instituţia de credit vrea să reducă costurile la divizia de investment banking cu 5% şi să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de peste 9% până în 2013.

Acţiunile băncii au scăzut cu până la 13% luni, iar valoarea de piaţă a ajuns la 12,4 miliarde de euro. De la începutul anului, cotaţia a pierdut circa 60% din valoare.

"Concedierile vor veni mai ales de la serviciile financiare şi de administrare a activelor", a spus Oudea într-o prezentare pentru investitori.

Agenţia de evaluare financiară Moody's ar putea reduce în această săptămână ratingurile băncilor franceze Société Générale, BNP Paribas şi Credit Agricole, din cauza investiţiilor în Grecia, au declarat două surse apropiate situaţiei. Moody's a pus din iunie calificativele celor trei bănci sub supraveghre, pentru o posibilă retrogradare.

Grupul francez controlează în România banca BRD - Groupe Société Générale, BRD Sogelease, BRD Finance, BRD Pensii, BRD Corporate Finance, ALD Automotive, BRD Asset Management şi BRD Asigurări de Viaţă. Société Générale deţine şi o participaţie de 15% la ECS, companie de finanţare pentru echipamente IT.

BRD-Groupe Societe Generale a avut în primul semestru venituri nete bancare de 1,6 miliarde lei, în scădere cu 8,6% faţă de iunie 2010, şi un profit net de 282 milioane lei, mai redus cu 23,3%comparativ cu câştigul de 366,9 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. Banca a obţinut cel mai mare profit din sistemul bancar atât în primul semestru, cât şi pe întreg anul trecut.

Potrivit raportului semestrial, banca a avut în primele şase luni un număr mediu de 8.062 de salariaţi, faţă de 7.930 de angajaţi în primul semestru de anul trecut.

BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor şi are cea de-a doua capitalizare bursieră la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO