Bănci și Asigurări

Soldul creditelor ipotecare în lei, creştere cu 930 mil. lei în mai

Soldul creditelor ipotecare în lei, creştere cu 930...

Autor: Anelis Baciu

29.06.2017, 00:07 342

Stocul creditelor pentru achiziţia de locuinţe în lei s-a majorat cu 930 mil. lei în luna mai a acestui an, aceasta fiind cea mai mare creştere lunară înregistrată în acest an. Spre comparaţie, media lunară a finanţărilor noi adaugăte din intervalul ianuarie-aprilie se situa la aproximativ 600 mil. lei.

După creşterea accelerată din mai, stocul total al creditelor ipotecare în lei a ajuns la 32,1 mld. lei. Vârful de luna trecută s-a apropiat de maximul de 1,3 miliarde de lei înregistrat anul trecut, tot în luna mai. Avansul de luna trecută este în principal efectul programului Prima casă 2017, a cărui primă tranşă în valoare de 2 mld. lei a fost acordată băncilor la începutul lunii martie. Finanţările pentru Prima casă au fost epuizate rapid, iar Ministerul de Finaţate a mai distribuit şi a doua tranşă rămasă  nerepartizată în valoare de 500 mil. lei la începtulul acestei luni. Creditele Prima casă reprezintă în prezent aproximativ două treimi din totalul finanţărilor noi ipotecare  acordate de băncile locale.

În total în primele cinci luni din acest an creditele Prima casă şi cele standard acordate de bănci au sărit pragul de 3,3 mld. lei. În ultimii zece ani stocul total al creditelor ipotecare s-a majorat de 5,5 ori, iar în prezent a ajuns să reprezinte mai mult de jumătate din creditul total al populaţiei, potrivit datelor BNR. Accelerarea creditării, pe fondul programului Prima casă, a dus implicit la o accelerare a preţurilor la locuinţe, situaţie percepută de BNR ca o ameninţare la stabilitatea financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO