Bănci și Asigurări

Soldul finanţărilor pe agricultură a crescut cu aproape 20% în aprilie 2023

Soldul finanţărilor pe agricultură a crescut cu...

Autor: Mircea Nica

14.06.2023, 08:24 114

Agricultura începe să prindă o nouă efervescenţă cu o creştere de 19,6% a soldului creditelor acordate de bănci la finalul lunii aprilie 2023, faţă de aprilie 2022, ajungând la 29,3 mld. lei, conform celor mai recente date ale BNR.

Sectorul agriculturii a fost în centrul atenţiei atât pentru băncile comerciale, cât şi pentru Uniunea Europeană de-a lungul timpului prin intensificarea programelor de creditare sectorială. Deşi efortul susţinut pe agricultură a adus creşteri susţinute de două cifre în ceea ce priveşte soldul finanţărilor, ponderea creditelor pentru acest sector rămâne sub 5% din totalul creditelor acordate de bănci în economia locală. La finalul lunii aprilie 2023, ponderea agriculturii se afla la un nivel de 4,8%, cu 0,4 puncte procentuale mai mult faţă de luna aprilie a anului 2022.

În ciuda unor creşteri de două cifre ale soldului finanţărilor pe toate palierele celor mai creditate sectoare, inclusiv în ceea ce priveşte soldul total al finanţărilor acordate de bănci la finalul lunii aprilie 2023, zona populaţiei şi-a continuat diminuarea ponderii în totalul finanţărilor, în timp ce ritmul de creştere a ajuns la 3,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO