Bănci și Asigurări

Spaniolii au ajuns sa detina 10,1% din Erste

Spaniolii au ajuns sa detina 10,1% din Erste

Juan Maria Nin, CEO al La Caixa, a intrat in Comitetul de strategie al Erste

22.11.2009, 23:15 37

Spaniolii din grupul La Caixa au depasit pragul de 10% dinactiunile Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR, urcandde la 5,1% la 10,1% dupa ce au investit 635,4 milioane de euro prinparticiparea la recenta majorare de capital a bancii austriece.

Investitia in Erste este detinuta de fundatia CriteriaCaixaCorp, actionarul majoritar al La Caixa, a treia mare bancaspaniola.

Spaniolii au anuntat ca au subscris integral actiunile prevazutela pretul de 29 de euro pe actiune, ajungand la 9,98% din Erste, lacare au mai adaugat o achizitie de 0,12% dupa incheiereaoperatiunii de majorare a capitalului. Erau dispusi sa investeascapana la 687 mil. euro daca pretul de subscriere ar fi fost stabilitla nivelul maxim de 32 de euro pe actiune. Spaniolii precizeaza cain cursul perioadei de subscriere a obtinut autorizatia Autoritatiiaustriece de supraveghere a pietelor financiare pentru a depasipragul de 10%.

Austriecii nu publicasera pana ieri noua structura aactionariatului rezultata dupa majorarea capitalului cu 1,75 mld.euro prin emiterea a 60 de milioane de actiuni noi.

Au dat 1 euro pe drepturile de subscriere ale FundatieiErste

Criteria si-a anuntat de pe 29 octombrie intentia de a subscriecirca 36% din majorarea de capital propusa de Erste. Pentruaceasta, a incheiat un contract cu Fundatia Erste - actionarulprincipal al Erste Group - prin care a cumparat 98.159.034 drepturide subscriere pentru pretul simbolic de 1 euro.

Aceasta intareste imaginea intelegerii existente intre cele douaentitati pentru ca La Caixa sa-si intareasca pozitia de actionar alErste Group in conditiile in care Fundatia Erste nu mai are destulaforta financiara sa sustina banca. Fundatia a acumulat datorii decirca 1 mld. euro, astfel ca nu a mai participat la majorareacapitalului bancii si si-a diminuat cota de la 31% la 26%.

In iunie anul acesta cele doua parti au semnat un "acord decolaborare preferentiala". Conform acestuia, spaniolii pot urcapana la 20% din Erste Group cu acceptul Fundatiei Erste.

Surse bancare afirma ca intelegerea sta la baza unui plan alaustriecilor de a se proteja de preluari ostile in conditiile incare criza a provocat scaderea puternica a pretului actiunilor. Dealtfel, spaniolii vorbesc despre o "perspectiva strategica petermen lung" a participatiei la capitalul Erste Group.

Seful La Caixa (CEO), Juan Maria Nin, face parte din Consiliulde Supraveghere al Erste incepand din 12 mai 2009. El este simembru al Comitetului de strategie al Erste condus de HeinzKessler, presedintele Consiliului de Supraveghere al Erste si fostCEO al bancii. Actiunile Erste au scazut cu 2,3% vineri la Viena,capitalizarea bursiera fiind de 10,9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO