Bănci și Asigurări

Spurny, şeful BCR, negociază cu Treichl un bonus special legat de succesul restructurării din România

Spurny, şeful BCR, negociază cu Treichl un bonus...

Autor: Razvan Voican

30.10.2012, 14:57 2397

Tomas Spurny şi echipa sa care a preluat conducerea BCR din primăvara trecută negociază cu acţionarul majoritar Erste Group un bonus special de performanţă în implementarea planului de restructurare prin care cea mai mare bancă din România ar trebui să revină pe profit începând de anul viitor.

Andreas Treichl, şeful Erste, spune că negocierea ar urma să se încheie până la sfârşitul anului, iar bonusul va fi acordat în funcţie de atingerea unor ţinte privind profitul net al BCR şi raportul cost/venit.

El a fost întrebat de un analist în ce constă schema de motivare a CEO-ului BCR şi pe câţi ani s-ar întinde aceasta, însă Treichl a evitat să dea detalii.

La începutul toamnei numele lui Spurny a apărut pe site-ul grupului italian Intesa într-un anunţ privind recrutarea bancherului ceh pentru a face parte din echipa şefului Intesa. La câteva zile de la publicarea şocantului anunţ Spurny a confirmat indirect prin intermediul comunicatorilor BCR că a avut discuţii cu Intesa, însă a refuzat oferta. Totuşi, incidentul a dat naştere la numeroase speculaţii privind posibilitatea ca bancherul să-şi abandoneze jobul din România.

El mai lucrase pentru italieni, fiind recrutat de Erste de la filiala Intesa din Ungaria şi şi-a făcut o faimă de expert în restructurare în mediile bancare din regiune.

Abilităţile sale în domeniu i-ar fi convins şi pe austriecii de la Erste pentru a-l aduce la Bucureşti în locul britanicului Dominic Bruynseels.

Una dintre puţinele decizii strategice vizibile care au fost implementate până acum este legată de abandonarea creditului de retail în euro, deşi BCR avea o poziţie de lider în creditarea imobiliară de retail în euro, cu o cotă de piaţă de aproape 30%.

Cât priveşte restructurarea propriu-zisă a BCR, Spurny i-a lăsat pe austrieci să facă publice informaţii privind evoluţia procesului, preferând să rămână în umbră. De când a venit în România el nu a avut nicio apariţie publică. Din poziţia de CEO al BCR pe care o deţine din aprilie el a emis două scurte declaraţii cu prilejul publicării rezultatelor financiare ale grupului BCR pe T2 şi T3, alegând să fie unul dintre cei mai tăcuţi bancheri de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO