Bănci și Asigurări

Statul reduce dobanda la trei ani

23.08.2004, 00:00 7

Finantele au plasat joia trecuta o emisiune de titluri de stat cu scadenta la trei ani, in valoare de 200 de milairde de lei. Nivelul dobanzii la care titlurile au fost adjudecate a fost de 13,54% pe an, in scadere cu 45 de puncte de baza fata de precendenta licitatie. Aceasta a fost organizata la inceputul lunii iulie, cand statul a plasat pentru prima data dupa o pauza de zece luni titluri cu scadenta la trei ani, la o dobanda de 13,99%.
Cererea bancilor la licitatia de joia trecuta a depasit oferta statului de peste sase ori, insa Finantele nu au acceptat suprasubscrierea emisiunii. Cererea foarte mare poate fi explicata prin raritatea acestor obligatiuni, dar si prin interesul bancilor de a plasa bani la astfel de randamente, avand in vedere asteptarile de diminuare substantiala a dobanzilor pe viitor, in corelatie cu evolutia inflatiei. In aceste conditii, bancile au achizitionat titluri in numele clientilor in valoare de 175 de miliarde de lei si in nume propriu in valoare de 25 de miliarde de lei.
In luna iulie a fost restabilit si pricipalul indiciu de pret pe termen mediu, statul reusind sa plaseze partial o emisiune de titluri cu scadenta la cinci ani, la o marja de cinci puncte procentuale peste rata inflatiei.
Singurele titluri pe care Finantele nu reusesc in continuare sa le plaseze sunt cele cu scadenta la doi ani. La licitatia organizata la inceputul lunii august statul a respins in totalitate oferta bancilor, considerand nivelul dobanzii solicitate inacceptabil.
La licitatia orgnaizata saptamana treucta Finantele au coborat nivelul dobanzii platite la titlurile cu scadenta la un an, cele mai des oferite, pana la 15,92%, in conditiile mentinerii tintei de inflatie sI a diminuarii dobanzii de interventie a Bancii Nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO