Bănci și Asigurări

Statul s-a imprumutat mai putin de la banci in septembrie

Statul s-a imprumutat mai putin de la banci in septembrie
26.10.2009, 23:12 21

Scaderea creditului contractat de stat de la banci a acceleratin septembrie pana la 3,6% de la 0,6% in august, insa statul arputea curand sa fie nevoit sa revina energic pe piata monetara, inconditiile in care nu mai acceseaza finantari din strainatate.

Soldul a ajuns la sfarsitul lui septembrie la 43 de miliarde delei (10,2 miliarde de euro), reprezentand o cincime din creditulprivat si respectiv putin peste un sfert din depozitele atrase debanci de la clientela.

De altfel, scaderea cererii de finantari din partea statului alasat bancilor mai multe resurse pentru mediul privat, iar creditulneguvernamental a revenit din august pe crestere, desi foartetimid.

Cum perspectivele primirii urmatoarelor transe de la FondulMonetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala suntincerte, iar cresterea primei de risc pentru Romania a dus laamanarea emisiunii de eurobonduri, statul ar putea fi nevoit sarevina cu o cerere mai mare de finantari pe piata interbancara."Nevoia Ministerului Finantelor de a atrage lei este evidenta, inconditiile in care Romania a amanat pentru moment emisiunea deeurobonduri de 1,5 miliarde de euro", spune Otilia Ciotau,economistul-sef al Piraeus Bank.

Statul s-a imprumutat puternic in lunile de vara, cand a vandutbancilor obligatiuni in lei si in euro, dar a luat si un imprumutde tip "club loan" de 1,2 miliarde de euro.

Varful a fost in iulie, cand creditul guvernamental a urcat cumai bine de 8 miliarde de lei, respectiv 22%, soldul ajungandatunci la aproape 45 de miliarde de lei. Trezoreria a avut scadenterecord in octombrie, de circa 7 miliarde de lei la titluri de stat.Cu toate acestea, statul a imprumutat de la banci doar 2,6 miliardede lei, preferand sa utilizeze o parte din sumele imprumutate invaluta pentru a nu pune presiune pe piata interna.

In septembrie, Trezoreria a presat scaderea randamentuluiacceptat la vanzarea titlurilor de stat pana la 10%, iar acumincearca sa mentina acest nivel. Pentru ca a respins toate ofertelede cumparare cu randamente mai mari de 10%, statul a ajuns insa saatraga doar o parte din sumele propuse la toate licitatiile de lunaaceasta.

Pe de alta parte, nici banca centrala nu se mai grabeste sainjecteze in piata lei ieftini (prin creditele de refinantareacordate bancilor la o dobanda de 8% pe an), in conditiile in carecursul este sub presiune, pe fondul crizei politice.

In vara, BNR ajunsese sa aiba in sold credite de 16 miliarde delei acordate bancilor, pentru care primise drept garantii titluride stat. Sumele au iesit insa treptat din piata, odata cu ajungereala scadenta a acestor imprumuturi. In octombrie BNR a acordatcredite de refinantare, insa cu maturitati foarte scurte, de numaidoua zile, pentru a nu incuraja construirea unor pozitiispeculative impotriva leului. De la jumatatea lunii banca centralanu a mai organizat insa licitatii pentru acordarea de credite derefinantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO