Bănci și Asigurări

Studiu EY: Economia va creşte cu 3,7% anul acesta şi cu 3,9% în 2016

Studiu EY: Economia va creşte cu 3,7% anul acesta şi cu...
23.12.2015, 00:08 712

Perspectivele macroeconomice ale României rămân pozitive şi după schimbarea guvernului din luna noiembrie. Menţinerea unor creşteri reale ale veniturilor, susţinute de inflaţia mică sau chiar negativă şi de o scădere treptată a şomajului, vor sprijini consumul şi în anul 2016.

Per ansamblu, PIB-ul României va creşte cu 3,7% în 2015 şi cu 3,9% în 2016, potrivit ediţiei din decembrie 2015 a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF). „Cheltuielile cu investiţiile reprezintă principalul motor de creştere, pe măsură ce guvernul va accelera rata de absorbţie a fondurilor structurale europene.

Investiţiile private au cunoscut şi ele o creştere pe fondul dobânzilor mai mici la creditele corporate şi al nivelului mai mare de încredere din mediul de afaceri. De asemenea, consumul dovedeşte o rată de creştere puternică, alimentat de creşterea salariilor, de rata foarte scăzută a inflaţiei şi de reducerea semnificativă a taxei pe valoarea adăugată din iunie 2015”, spune Bogdan Ion, country managing partner la EY România.

Odată cu intrarea în vigoare a altor reduceri de TVA în ianuarie 2016, creşterea consumului este aşteptată să atingă un nivel de 5,3% în 2015 şi de 5,5% în 2016. Pe măsură ce revenirea economică a zonei euro se va accentua, creşterile exporturilor se vor consolida, însă vor fi depăşite de cele ale importurilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO