Bănci și Asigurări

Sumele economisite la "bancile pentru locuinte", deductibile

29.08.2006, 20:20 18

Sumele economisite in sistemele de economisire-creditare in domeniul locativ vor putea fi deduse din veniturile impozabile, in limita a 300 de lei pe an, incepand din 2007, potrivit prevederilor noului Cod fiscal.
Pe de alta parte, noul Cod prevede ca veniturile realizate din dobanzile remunerate la depozitele constituite in sistemele de economisire-creditare in domeniul locativ nu vor fi impozitate. Incepand de anul acesta, veniturile din dobanzile primite la depozite bancare sunt impozitate cu 16%. Contribuabilii vor putea astfel sa-si deduca din venitul supus impozitarii pana la 300 de lei, reprezentand cheltuieli efectuate pentru economisire in sistem colectiv pentru domeniul locativ.
Tot de anul viitor se va modifica si bonusul pe care statul il acorda pentru sumele economisite in sistemele de economisire-creditare in domeniul locativ. Astfel, statul va oferi un bonus de 15% din sumele economisite de client in cursul unui an, insa acesta nu va depasi echivalentul in lei a 150 de euro. De la lansarea in 2004 a acestui sistem, statul a oferit anual un bonus de 30% din sumele economisite fiecarui client, acesta neputand insa sa depaseasca nivelul salariului mediu brut pe economie din anul respectiv. Pe de alta parte, pana anul acesta nu exista deductibiliatea pentru sumele economisite in sistemele de economisire-creditare in domeniul locativ. Discutii privind implementarea unei prevederi privind deductibilitatea cheltuielilor facute in acest domeniu au existat inca de anul trecut. Initial, se propusese deducerea sumelor de pana la echivalentul in lei a 200 de euro.
Pe aceasta nisa de piata sunt activi in prezent doi jucatori: Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte. Aceasta nisa a fost deschisa de RBL la jumatatea lui 2004, iar in toamna trecuta a devenit operationala si banca specializata a HVB. La sfarsitul lui martie, sumele economisite de clientii RBL se apropiau de 41 de milioane de euro, fata de 28 de milioane in decembrie trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO