Bănci și Asigurări

Topul bancilor locale in functie de capitalul social

Topul bancilor locale in functie de capitalul social
08.12.2008, 16:09 581

Un clasament al bancilor dupa capitalul social realizat recent de Banca Nationala arata o imagine surprinzatoare a sistemului bancar, complet diferita de ierarhiile traditionale, realizate dupa active.

In ierarhia realizata in functie de capitalul social detinut, Raiffeisen se situeaza pe primul loc, urmata de Banca Transilvania si Piraeus Bank. In schimb, in topul dupa active BCR si BRD-Societe Generale sunt instalate la o distanta confortabila de urmaritori pe primele doua pozitii, in timp ce pe locul al treilea a urcat recent Volksbank (scotand astfel de pe podium dupa o lunga perioada de timp pe Raiffeisen).
BCR si BRD se afla in clasamentul dupa capitalul social abia pe pozitiile cinci si sapte, fiind despartite de CEC Bank. Si austriecii de la Volksbank au o pozitionare mult mai slaba in acest top, fiind abia pe locul al 13 lea.
Capitalul social arata soliditatea unei banci, acesta fiind o sursa de finantare primara. Totusi, bancile au si alte surse care pot fi considerate asimilate fondurilor proprii -cum sunt rezervele, profitul nerepartizat-, care se adauga capitalului social. Pe langa acestea, bancile locale au atras sume importante de la actionari sub forma de credite subordonate in anii trecuti, care sunt de asemenea asimilate finantarilor stabile. Astfel, un clasament realizat in functie de fondurile proprii totale ar arata o imagine diferita de cea obtinuta prin compararea capitalului social.
La nivelul intregului sistem bancar, capitalul social cumulat totaliza in septembrie 3,18 mld. euro.
Austriecii de la Raiffeisen concentreaza putin peste 10% din total, cu 320,4 milioane de euro. BCR (controlata de grupul austriac Erste) are 6,7%, cu 212 milioane de euro. Volskbank, filiala unui alt grup austriac, are un capital de 101 milioane de euro, reprezentand 3,2% din total.
Cota bancilor cu actionariat austriac se ridica la 19% din totalul capitalurilor din sistem, ceea ce le plaseaza pe locul al doilea dupa grupurile elene, care concentreaza 21,6% din total.
Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a aratat recent ca in ultimii ani bancile s-au bazat mai mult pe fondurile imprumutate pentru a-si dezvolta afacerile, in timp ce capitalurile proprii au crescut mai incet.
In aceste conditii, raportul de solvabilitate (care exprima raportul dintre capitalurile proprii si activele ponderate la risc) a coborat la 11,9% in septembrie anul acesta, fata 14% in septembrie 2007. La sfarsitul lui 2005 indicatorul de solvabilitate era de 21,1%, fiind influentat de reglementarile BNR de la acea vreme. Atunci, BNR impunea bancilor un plafon pentru creditele in valuta pe care le puteau acorda, exprimat in functie de capitalurile detinute. Aceasta masura a incurajat bancile sa se capitalizeze puternic.
Chiar daca raportul de solvabilitate ramane la un nivel confortabil peste limita minima impusa de acordul de capital Basel II (de 8%), indicatorul calculat in functie de capitalurile proprii este mult mai scazut. Astfel, rata fondurilor de nivel I (exprimata ca raportul dintre capitalurile proprii si active) a coborat in septembrie la 6,6%, fata de 7,9% in decembrie anul trecut si 8,6% in decembrie 2006.
Michael Massourakis, economistul-sef al grupului elen Alpha Bank, considera insa ca pentru aceasta perioada, marcata de turbulente pe pietele financiare si neincredere intre banci, este nevoie de niveluri mai ridicate ale indicatorilor de solvabilitate. De altfel, grupul Alpha Bank a apelat la planul de sustinere financiara oferit de guvernul elen, primind o injectie de capital si lichiditati in valoare de 5 miliarde de euro. Astfel, rata fondurilor de nivel I a grupului a urcat la 8,7%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO