Bănci și Asigurări

Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul credite/depozite variează de la 55% în Harghita la 183% în Gorj

 Topul celor mai îndatorate judeţe: raportul...

Autor: Liviu Popescu

02.01.2015, 09:39 425

Gorj, Iaşi şi Bihor conduc clasamentul judeţelor cu cele mai mari valori ale raportului dintre volumul creditelor contractate şi cel al depozitelor plasate de populaţie şi companii la finele lunii noiembrie.         

Bancherii din judeţul Gorj au acordat în noiembrie credite de 183 de lei la fiecare 100 de lei atraşi de la clienţi, acesta fiind cel mai mare raport consemnat în ţară. Urmează judeţele Iaşi, cu un raport de 151%, şi Bihor cu 142%. La polul opus se află judeţele Harghita (55%), Sibiu (68%) şi Covasna (71%), potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza datelor BNR.

Judeţele Argeş (99%), Brăila (100%) şi Buzău (100%) se situează aproape de echilibrul dintre resursele atrase de bănci şi finanţările acordate de acestea. Media la nivelul pieţei este de 90%, în condiţiile în care în luna iulie depozitele au depăşit creditele pentru prima dată în ultimii şapte ani.

Dezechilibrul dintre credite şi depozite este strâns legat de puterea financiară a populaţiei şi firmelor din judeţele respective. De exemplu, în judeţul Giurgiu volumul depozitelor este de 630 mil. lei, iar în Mehedinţi de 975 mil. lei, comparativ cu o medie de circa 5,4 mld. lei la nivel naţional.

Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor cumula 214 miliarde de lei în noiembrie, în scădere cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Comparativ cu luna octombrie a acestui an, creditele sunt într-o uşoară scădere. Depozitele în lei ale rezidenţilor au însumat la finele lunii noiembrie 221 mld.de lei, în creştere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 1,5% peste nivelul din luna octombrie a acestui an.

Cel mai mare volum de credite, da  r şi de depozite se înregistrează în Bucureşti, fiind de echivalentul a 77 mld. lei, respectiv 100 mld. lei. Raportul credite/depozite este de 77%, mult sub media naţională. Următorul clasat în funcţie de mărimea volumului de credite şi depozite este judeţul Cluj, cu 9,4 mld. lei credite, respectiv 10 mld. lei depozite la finele lunii noiembrie.

La polul opus, gospodăriile şi companiile din judeţul Covasna au avut credite la bănci în valoare de sub un miliard de lei şi depozite şi conturi curente sau de economii de aproximativ 1,1 mld. lei. Cele mai mici depozite se înregistrează în judeţul Giurgiu, respectiv 630 mil. lei. Judeţul Cluj are o populaţie de aproape 700.000 de locuitori, iar numărul locuitorilor din judeţul Giurgiu este de aproximativ 275.000 de persoane.

Creşterea treptată a depozitelor din ultima perioadă şi menţinerea pe o traiectorie descendentă a creditării au făcut ca economiile clienţilor să acopere în totalitate portofoliile de credite, raportul devenind subunitar în ultimii ani. Cu toate acestea, ritmul de creştere al depozitelor a decelerat în contextul relaxării monetare derulate de BNR care odată cu scăderea dobânzii-cheie la minime istorice a creat spaţiu băncilor pentru tăierea bonificaţiilor la depozite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO