Bănci și Asigurări

Topul judeţelor cu cele mai mari datorii la bănci

Topul judeţelor cu cele mai mari datorii la bănci

Autor: Anelis Baciu

06.10.2013, 14:22 3033

Bucureştiul, Clujul şi Constanţa conduc în topul judeţelor cu cei mai înda­toraţi locuitori, volumul total al cre­ditelor contractate de la bănci al celor trei judeţe fiind de 47,4 miliarde de lei (10,7 mld. euro), adică 46% din totalul finanţărilor acordate de ban­cheri pe zona de retail, potrivit datelor BNR.

„Faptul că judeţele mai dezvoltate din punct de vedere economic, precum Bu­cureştiul, Clujul sau Timişul, atrag cea mai mare parte a finanţărilor de la bănci este o situaţie veche. Harta creditelor e cam aceeaşi de ani de zile, e o chestiune care ţine de nivelul de dezvoltare. În Bucureşti apar cele mai multe afaceri noi, cele mai multe investiţii, iar acelaşi lucru se întâmplă şi în Cluj sau Constanţa. În plus, locuitorii din aceste oraşe au venituri mai mari şi o mai mare capacitate de a se împru­muta”, comentează analistul financiar Aurelian Dochia.

Ierarhia judeţelor nu s-a modificat semnificativ în ultimii cinci ani, iar Capitala conduce detaşat în clasa­men­t în funcţie de volumul creditelor con­tractate de populaţie de la instituţiile de credit, fiind urmată la mare distanţă de celelalte judeţe.

Bucureştenii aveau la sfârşitul lunii august credite în lei şi valută în valoare totală de peste 38 miliarde de lei (8,6 mld. euro), din care cea mai mare parte în valută, aproximativ 29 miliarde de lei (6,6 mld. euro), de trei ori mai mult decât cele în monedă locală.

Citiţi articolul integral şi vedeţi topul complet pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO