Bănci și Asigurări

Topul tranzactiilor din piata asigurarilor in 2008

31.12.2008, 00:00 85

Pentru piata asigurarilor 2008 a fost fara indoiala cel mai bogat an in tranzactii, valoarea totala a acestora fiind de aproape 870 de milioane de euro, in conditiile in care opt companii si-au schimbat actionarii.

De departe, cea mai mare tranzactie a anului a fost vanzarea Asiban cu 350 de milioane de euro, suma care a depasit orice deal incheiat pana acum in piata romaneasca a asigurarilor. Cumparatorii au fost francezii de la Groupama, iar vanzatorii bancile BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC, care au incasat cate 87,5 milioane de euro pentru pachetele de 25% pe care le detineau fiecare. nainte de a prelua Asiban, francezii au cumparat in decembrie 2007 BT Asigurari cu 100 de milioane de euro, iar in primavara OTP Garancia, in cadrul unei tranzactii la nivel regional care a cuprins intreaga divizie de asigurari a grupului maghiar OTP. Suma platita pentru filiala din Romania a fost de circa 3-5 milioane de euro.

A doua tranzactie ca valoare dupa Asiban a fost vanzarea diviziei de asigurari a BCR catre grupul austriac Vienna Insurance cu 244 de milioane de euro. Si aceasta vanzare a facut parte dintr-o tranzactie la nivel regional, in cadrul careia Erste, proprietarul BCR, si-a vandut afacerile cu asigurari.

Pentru a putea cumpara BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata austriecii de la Vienna Insurance au vandut asiguratorul Unita, astfel incat sa nu cumuleaze o cota de piata peste cea prevazuta in legislatia din domeniul concurentei. Unita a fost preluata de grupul austriac Uniqa, valoarea estimata a acestei tranzactii fiind de 190 de milioane de euro. Uniqa este prezenta pe piata locala a asigurarilor din 2005, cand a achizitionat 27% din Astra de la omul de afaceri Dan Adamescu, participatie pe care o detine si acum.

Odata cu Unita, austriecii au cumparat si Agras, companie de asigurari de mici dimensiuni, la care Unita este actionar majoritar.

Si companiile Ardaf si RAI Asigurari si-au schimbat actionarul in cadrul unei tranzactii “in familie”. Fondul PPF Investments i-a vandut pe cei doi asiguratori catre holdingul Generali PPF, un joint venture intre grupurile Generali si PPF care reuneste operatiunile acestora din Europa Centrala si de Est. Suma platita pentru cei doi asiguratori a fost de circa 80 de milioane de euro.

Topul tranzactiilor din piata asigurarilor in 2008
CompanieValoarea tranzactiei (mil. euro)VanzatorCumparator
Asiban350BCR, BRD-SocGen, CEC, Banca TransilvaniaGroupama
BCR Asigurari si BCR Asig. Viata244ErsteVienna Insurance Group
Unita si Agras190*Vienna Insurance GroupUniqa
Ardaf si RAI80*PPF InvestmentsGenerali PPF
OTP Garancia3-5*OTPGroupama
TOTAL869  
* estimare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO