Bănci și Asigurări

Transportatorii ameninţă din nou cu proteste naţionale

Transportatorii ameninţă din nou cu proteste naţionale

Autor: Nicoleta Butnaru

12.10.2016, 00:00 906
Asociaţiile transportatorilor UNTRR, FORT, APTE 2002 şi APULUM ameninţă Autoritatea de Supraveghere Financiară  (ASF) că vor relua protestele naţionale dacă autoritatea nu va respecta cerinţele transportatorilor în stabilirea tarifelor pentru poliţele auto obligatorii (RCA). Transportatorii au cerut ASF să respecte protocolul semnat cu transportatorii rutieri în data de 15 septembrie şi să nu încarce RCA cu cheltuieli administrative de 40%.

„Din informaţiile ultimelor luni, cheltuielile administrative în cazul firmelor de asigurare care vând RCA în România se situează începând de la 17% până la maximum 40%. Astfel, acest cost se reflectă direct în preţul asigurărilor RCA plătit atât de transportatorii rutieri, cât şi de orice asigurat RCA, persoană fizică“ , au declarat reprezentanţii UNTRR.  Pe 15 septembrie, ca urmare a discuţiilor avute de transportatori cu conducerea ASF, s-au stabilit elementele care vor fi luate în considerare la calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA. Printre acestea se numără frecvenţa şi dauna medie pe categorii de vehicule, pe perioada anterioară conform datelor statistice publicate la nivel de piaţă (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016, daunele întâmplate şi neavizate precum si trendul acestora, încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţie, taxe etc., de maximum 25%, încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus şi profit societate de asigurări. 

Tariful maxim a fost estimat la aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone cu o marjă suficient de mare astfel încât acest tarif să asigure chiar profit pentru asiguratori, urmând ca pentru transparenţă şi corectitudinea calculelor, în grupurile de lucru să fie cooptaţi şi reprezentanţi ai patronatelor din transporturi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO