Bănci și Asigurări

Treichl, Erste: Nu avem nevoie de capital de la Guvernul Romaniei

Treichl, Erste: Nu avem nevoie de capital de la Guvernul Romaniei

Andreas Treichl, CEO al Erste Group

09.02.2009, 17:40 24

Nu avem nevoie si nici nu vrem capital de la Guvernul Romaniei, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR, intr-un interviu acordat revistei austriece Profil.

"Deja am destula bataie de cap cu negocierea injectiei de capital din partea statului austriac. In plus, ratingul Erste este semnificativ mai bun decat cel al Romaniei. Deci nu ne-ar ajuta prea mult sa luam capital de la guvernul roman", a spus Treichl.
"Se trece cu vederea deseori ca influenta sistemelor bancare asupra economiilor este mai mica. Sistemele financiare din Europa Centrala si de Est sunt dominate de investitori straini, dar nu au active toxice in bilanturi. Acestea nu se regasesc la Praga, Bratislava sau Bucuresti, ci la Londra, Milano sau Paris", a mai spus seful Erste.
Totusi, Erste a semnat scrisoarea transmisa luna trecuta Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene de un grup de zece banci care au operatiuni in Europa Centrala si de Est si care solicita un sprijin dedicat regiunii, iar lobby-ul in acest sens continua. De asemenea, in decembrie anul trecut reprezentantii Erste au sustinut demersul public al Raiffeisen International de a cere autoritatilor de la Bucuresti masuri de sustinere a sectorului bancar similare celor adoptate in Vest.
In acelasi timp, surse guvernamentale afirma ca bancile austriece pledeaza pentru incheierea unor parteneriate cu guvernele tarilor din regiune, astfel incat finantarea filialelor pe care le controleaza sa fie sustinuta si din imprumuturi guvernamentale.
Treichl se arata insa preocupat de protejarea intereselor investitorilor in actiuni Erste, declarandu-se gata sa renunte la negocierile cu guvernul de la Viena daca interesele respective ar fi amenintate de o implicare a statului in managementul bancii.
"Nu suntem o banca in pierdere care trebuie nationalizata, ci doar incercam sa majoram rata de capital in cel mai rapid mod posibil. Capitalul de la stat este doar o varianta. (...) Suntem o companie listata si trebuie sa tintem cont de interesele investitorilor. Daca s-ar crea impresia ca statul incepe sa se amestece in afacerile noastre, nimeni nu ne-ar mai cumpara actiunile", afirma seful Erste.
Grupul austriac negociaza o injectie de capital de 2,7 mld. euro, insa ar trebui sa mobilizeze 30% din suma de pe piata privata pentru a putea obtine banii la o dobanda de 8%.
Nevoile de finantare ale Erste pentru anul in curs insumeaza circa 7 mld. euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO