Bănci și Asigurări

Trezoreria renunţă la scadenţa de şase luni la titlurile de stat

Trezoreria renunţă la scadenţa de şase luni la titlurile de stat

Autor: Liviu Chiru

31.05.2011, 12:46 237

Trezoreria încearcă să împrumute lei pe termene mai lungi îniunie şi rupe tradiţia de a pune în vânzare şi certificate de statpe şase luni, unul dintre plasamentele cele mai căutate deinvestitori.

Luna aceasta Trezoreria încearcă să împrumute 2,6 miliarde delei prin vânzarea de certificate de stat cu maturitatea de un an,care devine astfel cea mai scurtă scadenţă disponibilă. Alte 1,7miliarde de lei ar trebui să fie atrase prin vânzarea deobligaţiuni pe trei, cinci şi zece ani.

"Titlurile cu scadenţe lungi sunt folositoare administratorilorde fonduri şi companiilor de asigurări, pentru că le permit să îşiechilibreze bilanţurile. Pentru trading pot fi însă usturătoare,din cauza riscului de dobândă", spune un dealer.

Băncile au în general fonduri atrase pe termene scurte, de pânăla trei luni, atât de la clientelă, cât şi de pe piaţa interbancarăşi percep ca riscant un plasament cu dobândă fixă pe termenlung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO