Bănci și Asigurări

Trezoreria statului îşi aşteaptă noul şef cu dobânzi şi mai mici la titlurile de stat

Trezoreria statului îşi aşteaptă noul şef cu dobânzi şi mai mici la titlurile de stat

La licitaţia de ieri randamentul mediu la obligaţiunile de stat pe doi ani a scăzut cu jumătate de punct

Autor: Razvan Voican

21.02.2012, 00:06 633

Ministerul Finanţelor a vândut ieri obligaţiuni de stat scadente în octombrie 2013 în sumă de peste 2,5 mld. lei (aproape 600 mil. euro), adică de peste trei ori suma programată, şi la un randament mediu de 6,36%, cu jumătate de punct procentual sub nivelul de la licitaţia precedentă din ianuarie pentru această serie de titluri.

Statul continuă astfel absorbţia agresivă de lichidităţi de pe piaţa bancară, acceptând suprasubscrieri puternice ale sumelor programate prin prospectele de emisiune. La licitaţia de ieri, Finanţele au înghiţit aproape întreaga sumă pe care băncile erau dispuse să o plaseze - 2,7 mld. lei, randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat fiind de 6,5%.

Ieri a fost practic redeschisă o emisiune de obligaţiuni de stat lansată în octombrie 2011 cu un cupon de 6% şi un randament de 7,4%. Rezultă astfel o scă­­dere a randamentului cu un punct pro­centual în decursul a patru luni, Finanţele apărând drept beneficiarul principal al politicii BNR de relaxare a politicii monetare şi de creştere a lichidităţii de pe piaţă. Cu toate că a acumulat deja rezerve de lichiditate importante, statul continuă să profite de conjunctura scăderii rapide a dobânzilor pentru a lua bani din piaţă, acţiune care ajunge să reducă motivaţia băncilor de a-şi asuma riscuri prin acordarea de credite în lei clienţilor privaţi.

ING: Experienţa unui trezorier de bancă mare este clar necesară

Desemnarea trezorierului uneia dintre cele mai mari bănci din România (n.red. - Cristian Sporiş, director executiv pe trezorerie şi pieţe de capital la Raiffeisen Bank) pentru postul de secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu managementul datoriei publice este "o schimbare neobişnuită", dar plusul de experienţă pe care ar urma să-l aducă este "în mod clar necesar", comentează analiştii ING Bank.

"O astfel de schimbare neobişnuită ar putea adăuga experienţă din pieţele financiare echipei administratorilor datoriei publice, experienţă în mod clar necesară în condiţiile turbulente din momentul de faţă având în vedere nevoile de finanţare ridicate."

Cristian Sporiş a fost ales de ministrul finanţelor Bogdan Drăgoi să preia portofoliul pe care acesta l-a deţinut până de curând ca secretar de stat responsabil cu Trezoreria.

Mai rămâne ca alegerea să fie confirmată oficial prin semnătura premierului Ungureanu, iar noul şef peste finanţele statului să îşi preia postul din a doua parte a acestei săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO