Bănci și Asigurări

Uluitor: Banca Japoniei, acţionar la 474 de companii japoneze

Uluitor: Banca Japoniei, acţionar la 474 de companii...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.09.2016, 00:07 1830

În efortul de a stimula economia, Banca Japoniei, banca centrală a ţării, a recurs încă dinainte de 2007 la măsuri din ce în ce mai extreme, care au culminat acum cu dobânzi nega­tive şi chiar achiziţii de acţiuni.

Practic, Banca Japoniei şi uriaşul fond de pensii guvernamental au devenit cei mai mari acţionari în 474 de companii listate în prima secţiune – rezervată companiilor mari - a bursei de acţiuni de la Tokio, după cum a calculat publicaţia japoneză de business Nikkei, proprietarul Fi­nancial Times. Acţiunile controlate de aceste instituţii reprezintă un sfert din toate acţiunile listate la Tokio.  Aceste achiziţii stimu­lează creşterea preţurilor acţiunilor - în cinci ani in­dicele  Nikkei a urcat cu 70% -, dar sub­minează mecanismele pieţei adu­când beneficii mai ales com­pa­niilor preferate de cei doi mari cum­părători din sectorul public, spun analiştii.

Cotaţiile acţiunilor compa­niilor nipone cresc chiar dacă yenul se apreciază, afectând exportatorii. Aceşti jucători nu apar pe listele cu acţionari deoarece deţin activele indirect, prin intermediul unor bănci speciale şi alţi intermediari.

Fondul de pensii şi banca centrală deţin probabil participaţii de 17% la TDK (producător de elec­tronice), de 16,5% la Advantest (echipamente de testări automate pentru industria semiconductorilor), 14,2% la Nitto Denko (producător de LCD-uri) şi de peste 10% la Konami Holdings (furnizor de ser­vicii de divertisment) şi la Secom (furnizor de servicii de securitate).

Banca Centrală Euro­peană a apelat şi ea la dobânzi negative şi, spun unii analişti, s-ar putea orienta spre achiziţiile de acţiuni deoarece ar putea rămâne fără obligaţiuni eli­gibile pentru programul ei de achiziţii de obligaţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO