Bănci și Asigurări

Un SRL austriac a devenit acţionarul majoritar al Raiffeisen

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Razvan Voican

25.03.2013, 00:07 6156

Raiffeisen SEE Region Holding, un vehicul austriac cu statut juridic de SRL, a preluat 99,5% din acţiunile Raiffeisen Bank România, a şasea bancă locală după active, înlocuind banca-mamă Raiffeisen Bank International (RBI), care a decis să schimbe structura prin care controlează subsidiarele din regiune.

RBI deţine integral vehiculul, păstrându-şi aceleaşi obliga­ţii de susţinere a băncii din România. O mişcare similară au făcut competitorii de la Erste în 2009 când au transferat BCR pe un vehicul similar, EGC Ceps Holding, care deţine astăzi aproape 94% din cea mai mare bancă locală. Într-o situaţie ase­mănătoare se află o altă instituţie de credit din top 10 controlată de austrieci, Volksbank.

Optimizarea fiscală este principala explicaţie vehiculată pentru asemenea decizii de interpunere a unor vehicule între banca-mamă şi filialele locale, iar această formulă nu ridică probleme din punctul de vedere al BNR care a aprobat opera­ţiunile. Poate fi însă vorba şi de o formulă de optimizare bilan­ţieră având în vedere presiunea mare a portofoliilor de credite neperformante.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO