Bănci și Asigurări

Unita si Agras vor fuziona sub conducerea Maurei Klassek

15.01.2004, 00:00 30



Maura Klassek, directorul general al companiei de asigurari Agras, specializata in asigurari agricole, va prelua si functia de director al actionarului majoritar al Unita, companie cu capital austriac cu sediul la Timisoara.



Adunarea generala a actionarilor de la Agras a aprobat ieri numirea Maurei Klassek in functia de director general al Unita, dupa ce numirea fusese aprobata intr-o adunare generala a companiei din Timisoara din decembrie.



Miscarea prefateaza viitoarea fuziune a celor doua companii de pe piata, controlate de grupul austriac de asigurari WienerStaedtiche, care va avea loc in acest an, potrivit unor surse din cadrul companiei.



La momentul achizitiei Agras de catre Wiener Staedtiche prin Unita, in septembrie 2002, austriecii au sustinut ca nu este nici o problema functionarea paralela a celor doua companii. Intre timp pozitia s-a schimbat.



"E evident ca sunt cheltuieli paralele, asa ca este necesara o armonizare. Numirea a fost decizia Vienei", au explicat sursele citate.



Numirea Maurei Klassek asteapta acum acordul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Nu este clar inca daca aceasta numire este doar o solutie de pasaj, pana la unificarea celor doua companii, sau Maura Klassek isi va mentine functia si pe viitor.



Maura Klassek, specialista in asigurari agricole, este unul din cei mai experimentati manageri de pe piata romaneasca a asigurarilor, acesta fiind si motivul alegerii sale pentru pozitia de dubla conducere, potrivit surselor citate.



Daniel Stan, inca director general al companiei Unita, care a preluat acest post in martie 2003, va ramane in cadrul echipei de conducere. El detine postul de director responsabil, printre altele, cu departamentul financiar-contabilitate, controlling si IT.



Evolutia de pana acum a Agras este o intreaga saga. Compania a fost prima din sectorul asigurarilor cotata la bursa, din proprie initiativa, in 1999. Dealtfel, Omniasig a preluat controlul companiei, printr-o preluare ostila, in 2000, chiar prin intermediul bursei, facand oferte publice succesive. In 2002, Omniasig a vandut pachetul majoritar de actiuni austriecilor.



In context, CSA a anuntat ieri ca "informatiile vehiculate recent tn mass-media cu privire la problemele de lichiditate cu care s-ar confrunta societatea Unita nu sunt fondate". In presa au aparut informatii potrivit carora Unita ar avea probleme de lichiditate.



Unita a avut la inceputul anului 2003 probleme cu coeficientul de lichiditate, dar majorarea capitalul social cu 6 milioane de euro a determinat CSA scoaterea companiei de sub supraveghere financiara la mijlocul anului trecut.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO