Bănci și Asigurări

UPDATE: Consiliul Concurentei amendeaza Raiffeisen cu 3,4 mil. euro. Banca va contesta sanctiunea

Consiliul Concurentei amendeaza Raiffeisen cu 3,4 mil. euro
21.04.2010, 18:46 331

Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank, una dintrebancile din top zece, cu 14 milioane de lei (echivalentul a 3,4milioane de euro) pentru furnizarea de informatii inexacte incadrul anchetei privind o posibila tentativa de manipulare adobanzilor pe piata interbancara in octombrie 2008.

"Informatiile inexacte s-au referit la activitatea detranzactionare privind depozitele plasate si atrase, la momentulfixingului, de catre bancile participante la stabilirea indicilorde referinta ROBID/ROBOR in cursul lunii octombrie 2008", potrivitreprezentantilor Consiliului Concurentei.

"Raiffeisen Bank va contesta sanctiunea dictata de ConsiliulConcurentei, pe care o consideram nefondata. Noi am furnizatabsolut toate informatiile si documentele solicitate deinvestigatori, atat in momentul declansarii investigatiei, lasfarsitul lunii octombrie 2008, cat si un an mai tarziu, innoiembrie 2009, cand acestia au revenit cu nu mai putin de cinciadrese, solicitand informatii suplimentare", spune DanielNicolaescu, director Juridic si Guvernanta Corporativa in cadrulRaiffeisen Bank.

Aceasta este a doua amenda pe care Concurenta o aplica in cadrulacestei anchete. BRD, a doua mare banca locala, a fost amendata cu5 milioane de euro chiar in toamna anului 2008. CC a consideratatunci ca reprezentantii bancii au ingreunat accesul la documentein cadrul inspectii inopinate, care a dat startul anchetei. Banca acontestat amenda, dosarul aflandu-se la Curtea Constitutionala,potrivit celor mai recente date disponibile.

Ancheta privind tentativa de manipulare a dobanzilor este singuraderulate de CC in domeniul bancar. Investigatia a fost pornita dupace chiar oficialii BNR au discutat despre o scrisoare care acirculat intre trezoreriile mai multor banci, prin care se propuneaafisarea unor dobanzi mai mari.

In octombrie 2008, dupa ce BNR a respins un atac asupra leului prinvanzari masive de valuta, lichiditatea pe piata monetara a scazutbrusc, iar dobanzile au explodat, urcand de la niveluri de 10-11%pe an la peste 50% pe an. Unele banci au afisat chiar cotatii detrei cifre. BNR a introdus la acel moment o reglementare prin careplafona nivelurile ROBID/ROBOR in functie de dobanda de politicamonetara, considerand ca acela este un caz de "market failure"(situatie in care mecanismele de auto-reglare ale pietei nufunctioneaza, n. red.).

Pe fondul scandalului, trezorierii de la UniCredit Tiriac Bank siBancpost au fost schimbati in functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO