Bănci și Asigurări

Va taia sau nu azi BNR dobanda de referinta?

04.01.2010, 23:06 20

BNR ar putea sa decida astazi sa mai astepte inca o luna pana lareluarea reducerii dobanzii, ori cel mult sa ofere bancilor orelaxare timida. In noiembrie anul trecut banca centrala a decis samentina dobanda-cheie la leu la 8%, dupa o serie de cinci reducericonsecutive.

Din nou, incertitudinea este principalul factor care ar putea satrimita banca centrala in expectativa, asa cum s-a intamplat si innoiembrie. Bugetul pe 2010 nu a fost inca adoptat, iar inflatia -principalul indicator urmarit de BNR - are toate sansele sa sereinflameze, odata cu majorarile de accize, care duc la cresteri depreturi in lant.

De partea cealalta, BNR trebuie sa ia in considerare contractiacreditului privat care a continuat si in noiembrie, dar simentinerea pe minus a principalilor indicatori privind activitateaeconomica, in ciuda unor imbunatatiri considerabile in ultimeleluni.

"O parte din incertitudinile din noiembrie raman: nu avem unbuget aprobat si acordul cu FMI nu a fost inca repus in practica.In acelasi timp majorarea accizelor creeaza noi presiuniinflationiste", considera Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.Astfel, el mizeaza mai degraba pe mentinerea dobanzii la 8%, desinu exclude scenariul unei reduceri cu 0,25%. Cei mai optimistidintre analisti considera totusi ca BNR ar putea sa opteze pentru oreducere mai consistenta a dobanzii, de jumatate de punctprocentual, sau chiar sa reduca rezervele minime obligatorii laleu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO