Bănci și Asigurări

Vârf de plată de peste 7 miliarde de lei pentru Trezorerie la sfârşitul lunii octombrie

Vârf de plată de peste 7 miliarde de lei pentru...

Autor: Claudia Medrega

08.10.2015, 00:00 221

Ministerul Finanţelor va avea o misiune destul de dificilă în octombrie în condiţiile în care la sfârşitul lunii ajung la scadenţă titluri de stat de peste 7 mld. lei. Pe parcursul acestui an au mai existat şi alte vârfuri de plată. Astfel, în martie a ajuns la scadenţă o emisiune de eurobonduri de 1 mld. euro, iar la finele lunii aprilie a fost un alt vârf de plată a datoriei, ajungând la maturitate titluri de stat de 7 mld. de lei.

De asemenea, în iulie au ajuns la maturitate obligaţiuni în euro emise pe piaţa locală de aproape 900 mil. euro. În primele nouă luni ale anului Trezoreria a împrumutat circa 25,5 mld. lei. Pentru luna octombrie Ministerul Finanţelor a programat licitaţii cu titluri de stat în valoare nominală de 3,7 mld. lei, din care 300 mil. lei sunt alocări suplimentare.

Programul încărcat de emisiuni din octombrie vine după ce în septembrie statul şi-a programat împrumuturi de 3,8 mld. lei, din care 3,5 mld. lei prin opt licitaţii, iar restul prin alocări suplimentare. Resursele atrase au fost apropiate de nivelul planificat. Pentru întreg anul, Ministerul Finanţelor şi-a propus să atragă 40 mld. lei prin vânzarea pe piaţa internă de certificate de trezorerie şi obligaţiuni.

Randamentele la titlurile de stat au revenit pe creştere în septembrie după ce în august ajunseseră la minime istorice pentru scadenţele mai mici de un an, însă amploarea creşterii a fost temperată faţă de alte episoade de volatilitate din trecut. Rămâne de văzut dacă şi cât vor mai creşte în perioada următoare randamentele la titlurile de stat în condiţiile persistenţei turbulenţelor de pe pieţele financiare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO