Bănci și Asigurări

Veşti bune de la BNR: România nu este în recesiune, inflaţia va scădea şi urmează reduceri de dobânzi

Veşti bune de la BNR: România nu este în recesiune,...

Autor: Claudia Medrega

16.02.2024, 00:07 859

Dar, avem deficite mari şi nu ne putem juca cu finanţarea.  Apar penalizări când ai deficit prea mare - cresc dobânzile, după cum a spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Rata anuală a inflaţiei va urma o traiectorie descendentă în acest an, iar BNR are în vedere reduceri de dobândă în perspectivă, însă se impune o perioadă de aşteptare de cel puţin două luni după creşterea inflaţiei din ianuarie, pentru a lua o decizie în acest sens.

„Credem în această traiectorie, inflaţia se duce în jos. Dar, ne mai trebuie cel puţin două luni, cred eu, de scădere a preţurilor de consum ca să luăm o decizie. Bineînţeles că am discutat un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Dar, atenţie, avem acest comportament în sus în ianuarie! Trebuie să aşteptăm cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos, perioadă în care să vedem o scădere a indicelui preţurilor de consum după creşterea inflaţiei din ianuarie, ca să ne convingem“, a spus ieri Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Isărescu a susţinut că BNR a calibrat de aşa manieră politica monetară încât să evităm intrarea în recesiune, pentru că avem o problemă fiscală grea, avem deficitele gemene, iar o recesiune ar face situaţia şi mai dificilă.

„Deficitul trebuie finanţat. Dacă rămâi cu el nefinanţat este ca şi cum ai avea nişte cheltuieli pe care nu le finanţezi. Deficitul a fost destul de mare, trebuie să fie finanţat, din surse interne sau externe. Nu cred că suntem o ţară care să ne putem juca cu finanţarea deficitului. Apar într-adevăr penalizări când ai deficit prea mare- cresc dobânzile.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO