Bănci și Asigurări

VIDEO ZF Live. Cristina Filip, PeliFilip: Tranzacţia Banca Transilvania - Bancpost. Într-o negociere de succes nimeni nu iese cu lista de criterii rezolvată complet

Autor: Cristina Bellu

15.12.2017, 00:05 1549

Pe parcursul procesului care a condus la achiziţia Bancpost de către Banca Transilvania au existat şi momente mai tensionate în timpul consultărilor dintre cele două părţi, dar ultima lună până la perfectarea contractului a fost o perioadă de intensă aliniere, cu aşteptarea de ambele părţi că lucrurile converg spre perfectarea unei tranzacţii de success, afirmă Cristina Filip, managing partner al casei de avocatură PeliFilip.

„Atunci când focusul devine foarte ascuţit pe un anumit punct există tendiţa de a pierde din vedere perspectiva de ansamblu, iar pentru un consultant este important să poată să facă un pas în spate şi să privească lucrurile în ansamblu. Într-o negociere de succes nimeni nu iese cu lista de criterii rezolvată complet. Trebuie să ştii unde să faci un pas înapoi pentru a-ţi atinge obiectivul de a cumpăra sau de a vinde. În fiecare tranzacţie există momente când eşti pe gard şi ceva poate să incline lucrurile“, a declarat Cristina Filip la ZF Live.

Avocaţii de la PeliFilip au acordat asistenţă juridică Băncii Transilvania în cea mai mare achiziţie de pe piaţa bancară românească din acest an, respectiv preluarea Bancpost, un activ luat în vizor de BT încă de la începutul anului, potrivit Cristinei Filip, managing partner al casei de avocatură PeliFilip.

„Având o relaţie foarte bună cu echipa de conducere a Băncii Transilvania cunoaştem o parte din planurile lor de dezvoltare, care includ şi creşterea prin achiziţii. Astfel că, la începutul anului, ne era cunoscut faptul că achiziţia Bancpost era o ţintă dezirabilă, dar care se anunţa a fi un proces dificil.“

Cristina Filip povesteşte că în cursul procesului de achiziţie au existat două etape de accelerare, prima etapă constând într-un proces de due diligence în perioada verii, când s-a trecut prin mai multe puncte importante, iar cea de-a doua etapă care a debutat în luna septembrie şi care a fost prima lună de foc din punctul de vedere al discuţiilor privind perfectarea tranzacţiei

„Se ştiau multe lucruri despre Bancpost din documentele puse la dispoziţie de vânzător. Noi a trebuit să intervenim şi să fixăm foarte bine situaţia în anumite puncte. Septembrie a fost prima lună de foc tranzacţional vorbind, apoi au urmat update-uri de due diligence, cu structurări, pentru că au existat practic trei tranzacţii în una, cu celelalte active.“

Banca Transilvania a semnat pe 24 noiembrie contractul de achiziţie a Bancpost, numărul nouă de pe piaţă, o tranzacţie care i-a adus o creştere a activelor şi a veniturilor de peste 15% şi un profit de 50 mil. euro, la care se adaugă cele 250 mil. euro pe care banca le genera la momentul tranzacţiei.

„În tranzacţiile de acest gen este important modul în care băncile tratează pentru o anumită perioadă de timp relaţia cu consumatorii, aspectele de reglementare, relaţia cu BNR şi modul în care banca centrală specifică anumite reglementări pe care băncile le implementează sau nu“, explică Cristina Filip.

Ea menţionează că avocaţii care sunt specializaţi în astfel de tranzacţii, în funcţie de profilul băncii, dezvoltă o listă cu criterii care trebuie îndeplinite şi care chiar dacă nu sunt bifate în totalitate trebuie să cuprindă cu siguranţă partea de proceduri şi standard. „Acesta este ADN-ul de operare în relaţia cu clientul.“

În proiectul de achiziţie au fost implicaţi avocaţi ai PeliFilip din toate cele cinci departamente ale firmei, respectiv drept corporatist, fuziuni şi achiziţii, drept bancar şi financiar, drept imobiliar, rezolvarea disputelor şi drept comercial.

Echipa a fost coordonată de Alina Stancu Bîrsan şi Carmen Peli, parteneri, şi i-a inclus pe Oana Bădărău (Partener), Alexandra Manciulea (Senior Associate), Alexandru Goşa (Senior Associate) şi Alexandra Lupu (Associate).

Anul acesta casa de avocatură a mai fost implicată şi în alte proiecte importante precum listarea Digi la Bursa de valori Bucureşti, tranzacţia prin care Kingfisher a preluat reţeaua Praktiker, tranzacţia DS Smith ñ EcoPack, achiziţia de către GTC (Global Trade Center) a clădirii de birouri Cascade Office din Capitală, etc.

„Dacă ar fi să avem toate cifrele implicate vorbim de peste 2 miliarde de euro valoarea totală a tranzacţiilor“, concluzionează Cristina Filip.

Casa de avocatură a mai reprezentat Banca Transilvania şi în 2014, în tranzacţia prin care banca de la Cluj a preluat Volksbank.

În plus, în 2015, PeliFilip a asistat şi compania Ţiriac Holdings în procesul de vânzare a participaţiei de 45% din acţiunile Unicredit Ţiriac Bank către acţionarul majoritar al băncii, grupul italian Unicredit, avocaţii de la PeliFilip bifând astfel unele dintre cele mai importante tranzacţii bancare din ultimii trei ani.

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO