Bănci și Asigurări

Volatilitatea cursului a adus scaderea volumelor tranzactionate in septembrie

Volatilitatea cursului a adus scaderea volumelor tranzactionate in septembrie

Scaderea inregistrata in septembrie este cea mai puternica variatie lunara inregistrata pe piata de la Bucuresti, lichiditatea scazand cu aproape 8 miliarde de euro, adica atat cat se tranzactiona in medie intr-o luna in 2005

10.10.2007, 17:35 21

Septembrie a adus prima corectie pentru volumele tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti din ultimele cinci luni, dupa ce in vara se inregistrasera maxime istorice.
Astfel, in septembrie operatiunile derulate pe piata valutara locala s-au ridicat la circa 29 de miliarde de euro, fata de aproape 37 de miliarde, nivelul inregistrat in august. De altfel, volumul tranzactionat in august reprezinta un maxim istoric pentru piata, depasind recordul din iulie cu cateva sute de milioane de euro.
Volumul tranzactionat in septembrie este sub cele din lunile de vara, insa ramane peste cel din luna mai (ceva mai mult de 26 de miliarde de euro).
Chiar si in aceste conditii, volumul tranzactionat in septembrie marcheaza mai mult decat o dublare fata de aceeasi perioada a anului trecut, mentinand astfel trendul din ultimele luni.
De altfel, si in septembrie anul trecut volumele tranzactionate pe piata inregistrasera o corectie, coborand atunci de la 17 la 12 miliarde de euro. In 2006, volumul din august a reprezentat un maxim al anului. Abia in ianuarie anul acesta lichiditatea pietei a sarit peste acel nivel. Ramane de vazut daca scenariul se va aplica si pentru 2007 sau daca ultimul trimestru va aduce noi maxime pentru volumele tranzactionate la Bucuresti.
Scaderea inregistrata in septembrie este de altfel cea mai puternica variatie lunara inregistrata pe piata de la Bucuresti, lichiditatea scazand cu aproape 8 miliarde de euro, adica atat cat se tranzactiona in medie pe piata intr-o luna in 2005.
Evolutia este explicata si de reducerea sensibila a apetitului speculatorilor pentru piata locala, in contextul mai larg al reducerii pozitiilor pe pietele emergente. Criza lichiditatilor pe pietele internationale, determinata de problemele aparute pe piata americana a creditelor imobiliare, a determinat in vara o deteriorare semnificativa a apetitului investitorilor pentru activele riscante.
Schimbarea "sentimentului" investitorilor speculatori s-a simtit din plin pe piata locala, unde leul a pierdut pana la 10% in fata euro de la inceputul lui iulie si pana in septembrie.
In a doua parte a lunii septembrie tensiunile de pe pietele internationale s-au atenuat, iar leul a reusit chiar sa recupereze o parte din terenul pierdut.
Chiar daca investitorii straini nu si-au mai inchis din pozitiile deschise pe leu in septembrie, nici nu au mai revenit agresiv pe piata locala. Aceasta in conditiile in care in septembrie s-au acumulat o serie de date negative privind economia romaneasca, ceea ce a determinat investitorii sa ramana in expectativa.
In conditiile in care grosul tranzactiilor este determinat de "rostogolirea" pozitiilor investitorilor straini, diminuarea plasamentelor acestora a avut un efect sensibil asupra volumului total tranzactionat pe piata de la Bucuresti. Desi economia a crescut intr-un ritm alert in ultimii ani, tranzactiile comerciale au ramas mult in urma celor de natura financiara.
De altfel, pe pietele mature tranzactiile comerciale genereaza doar o mica parte din volumele totale.
Pe de alta parte, dealerii noteaza ca marii jucatori straini realizeaza tot mai des tranzactii cu lei in mod direct pe pietele off-shore. Aceste tranzactii nu sunt prinse insa in statisticile BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO