Bănci și Asigurări

Volksbank: Direcţia creditării se schimbă spre finanţările în lei

Volksbank: Direcţia creditării se schimbă spre finanţările în lei

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Ciprian Botea

11.10.2012, 00:07 1390

Bancherii vor paria mai agresiv pe creditarea în lei în perioada următoare pentru că au rămas fără finanţare externă ieftină şi în plus sunt presaţi de BNR să-şi reducă expunerea la riscul valutar, iar finanţările vor merge în principal către IMM-uri în condiţiile în care cererea de împrumuturi din partea persoanelor fizice rămâne amorţită.

Mergem către lei pentru că există un exces de lichiditate în lei pe piaţă şi băncile străine au tăiat finanţarea în valută, iar BNR ne împinge în această direcţie. Piaţa creditului de retail este saturată şi încercăm să mergem către finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii", spune Lucian Cojocaru, vicepreşedintele Volksbank responsabil cu vânzările.

BNR a restricţionat anul acesta creditarea în valută a persoanelor fizice, iar acum pregăteşte un regulament care să facă mai dificil accesul la finanţare în valută întreprinderilor mici şi mijlocii care au venituri exclusiv în lei. Firmele vor fi obligate să facă dovada că au capacitatea de a rambursa sumele împrumutate chiar şi în scenariul unei deprecierii masive a leului. Băncile dispun acum de mai puţine resurse în valută după ce în ultimii ani au pierdut treptat sprijinul băncilor-mamă din străinătate.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO