Bănci și Asigurări

Volksbank isi tripleaza afacerile, cu ochii spre top cinci

24.10.2007, 18:37 14

Creditele acordate de Volksbank aproape s-au triplat comparativ cu septembrie anul trecut, ajungand la 1,79 miliarde de euro la sfarsitul lunii trecute.
Principalul motor de crestere a fost retailul, austriecii ajungand sa vanda lunar credite de 150 de milioane de euro pe acest segment in ultima perioada.
Volksbank a reusit sa-si majoreze si castigurile, desi intr-un ritm mai lent. Dupa primele noua luni, banca realizase un profit brut de 16,2 milioane de euro, fata de 10 milioane de euro, cat obtinuse in aceeasi perioada a anului trecut.
"Am avut un trimestru trei dificil, dar am reusit sa ne atingem obiectivele stabilite", spune Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, filiala locala a grupului austriac Volksbank.
La sfarsitul lui septembrie, activele bancii ajunsesera la 2,7 mld. euro, in crestere cu 166% fata de septembrie 2006. Schreiner spune ca, in aceste conditii, cota de piata a bancii a urcat la 4% in septembrie, fata de 2,3% la inceputul anului.
Pentru intregul an, banca asteapta un profit brut de putin peste 23 mil. euro. Planurile initiale prevedeau ca activele sa ajunga la aproape 3 miliarde de euro pana in decembrie, in timp ce creditele ar urca la 2 mld. euro. Acum, reprezentantii bancii se asteapta ca tintele initiale sa fie depasite.
Volksbank si-a bazat cresterea pe retail pe expansiunea rapida a prezentei teritoriale. De la inceputul anului banca a deschis 53 de sucursale, ajungand la 123 de locatii. Pe langa acestea, austriecii mai opereaza 75 de unitati in regim de franciza, care sunt specializate in vanzarea de credite.
Dupa ce au intrat anul acesta in topul primilor zece jucatori de pe piata, austriecii tintesc acum sa urce pana cel putin pe pozitia a cincea pana in 2011. Pana la acest moment o singura banca din top zece - Banca Transilvania (BT) - si-a mai anuntat rezultatele pe noua luni. BT detinea la sfarsitul lui septembrie active de 11,4 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro), in crestere cu 41% fata de inceputul anului.
Gerald Schreiner spune ca portofoliul de credite al bancii ramane sanatos in ciuda cresterii rapide. Rata creditelor cu intarzieri la plata ratelor este de sub 1% din portofoliu. Austriecii explica evolutia prin faptul ca circa trei sferturi din creditele acordate pe segmentul de retail sunt garantate cu garantii imobiliare, clientii fiind astfel foarte atenti la rambursare.
Desi Volksbank a implementat norme proprii de creditare din vara, care permit finantarea chiar si integrala a investitiilor imobiliare, Schreiner noteaza ca majoritatea clientilor prefera sa mearga in continuare pe varianta clasica, cu aport de 25%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO