Bănci și Asigurări

Volumul creditelor ipotecare noi în lei şi-a accentuat scăderea în martie, declinul anual depăşind 13%, după ce dobânzile au trecut de 8%

Apetitul românilor pentru locuinţe pe credit a frânat în condiţiile majorării dobânzilor

Volumul creditelor ipotecare noi în lei şi-a accentuat...

♦ La creditele ipotecare noi în lei dobânda medie a urcat în martie 2023 la aproape 8,4%, după ce în 2022 a fost sub 8%, iar în decembrie 2021 coborâse la 4% ♦ Comparativ, dobânda la ipotecarele noi în euro este de 6,2%.

Românii au luat în luna martie 2023 credite ipo­tecare noi în lei în volum de aproximativ 1,9 mld. lei, în scădere cu circa 300 mil. lei, respectiv cu 13,5% sub nivelul din martie 2022, după cum reiese din datele BNR.

Ipotecarele noi în lei şi-au accelerat scăderea în luna martie, după ce în februarie declinul anual a fost de aproape 6%, iar în ianuarie 2023 se înregistrase chiar o creştere anuală a volumul de credite noi în lei cu 16% faţă de ianuarie 2022.

Deja pe piaţa românească unele bănci în căutare de clienţi lansează tot felul de oferte promoţionale pentru refinanţarea creditelor, cu dobânzi mai mici, fixe pentru mai mulţi ani.  De exemplu, BRD, a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală, a lansat la începutul lunii mai o ofertă de refi­nanţare a creditelor ipo­teca­re/imobiliare în lei de la alte bănci cu o dobândă de 5,99%, fixă în primii trei ani, ulterior dobânda devenind variabilă (IRCCĂ2,5%), după cum a scris ZF recent.

Declinul creditării ipotecare s-a observat şi în piaţa rezidenţială. În T1/2023, vânzările de apartamente s-au redus cu 23% la nivel naţional, comparativ cu acelaşi interval din 2022, şi cu 22% în Capitală, potrivit unei analize a Colliers. În timp ce în Capitală s-au tranzacţionat cu 22% mai puţine apartamente, în Iaşi scăderea a fost de 26%,  în Timişoara de 25%, iar în Cluj- Napoca s-au vândut cu 36% mai puţine apartamente, comparativ cu T1/2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO