Bănci și Asigurări

ZF Bankers’ Summit: Unde se află sistemul bancar şi unde va ajunge în cinci ani

Autor: Voican Razvan

20.06.2012, 00:07 1870

Creditarea de-abia se mişcă, împrumuturile neperformante nu contenesc să urce, lupta pentru depozite împiedică scăderea dobânzilor, iar finanţarea externă se topeşte văzând cu ochii.

Cum va arăta sistemul bancar peste cinci ani? Cum se poate reface încrederea clienţilor şi care sunt soluţiile de a merge înainte şi de a readuce băncile în poziţia de intermediar în economie?

Ziarul Financiar ridică aceste întrebări unora dintre cei mai importanţi lideri din băncile locale la conferinţa ZF Bankers' Summit care are loc astăzi şi mâine la Bucureşti.

Rata creditelor neperformante a sărit în trimestrul I la aproape 16%, după ce în ultimele două trimestre din 2011 dădea semne că se stabilizează pe pragul de 14%. Cu aceste niveluri, România este percepută drept una dintre pieţele cu cel mai mare risc de credit din regiune, tocmai într-o perioadă în care băncile din zona euro sunt presate să-şi reducă expunerea pe pieţe riscante pentru a nu fi nevoite să strângă şi mai mult capital. Şi chiar dacă situaţia din Grecia tinde să se mai relaxeze după alegeri, piaţa locală este expusă la o posibilă contagiune din cauza prezenţei puternice a băncilor elene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO