Bănci și Asigurări

ZF Live. La ce indicatori se uită analistul Florin Cîţu pentru a vedea unde se duce economia

Autor: Roxana Rosu

17.09.2016, 17:51 1153

Indicatorii economici şi monetari analizaţi la evaluarea stării economiei şi a tendinţelor ei sunt în primul rând producţia industrială, masa monetară şi deflatorul, spune Florin Cîţu, analist economic, fost director al Trezoreriei ING.

„Eu mă uit la mai mulţi indicatori.În primul rând mă uit la producţia industrială, la cifra de afaceri pe sectoare, pentru că mă intereseaz care sunt vânzările, şi aici e o zonă din care nu avem mereu semnale bune”, a spus Cîţu la ZF Live.

În opinia lui, cursul euro/leu ar trebui lăsat liber, să vedem unde se duce. „Dar avem o frică de piaţă la toţi cei care ne conduc de 26 de ani”.

Fostul director ING aminteşte că în august 2008 producţia industrială era pe minus, cu -11%, deşi economia era încă pe creştere. Era însă un avans bazat pe consum, situaţie care se repetă în prezent. ”Avem o politică monetară care susţine creditarea şi e fericită de creşterea creditării. BNR trebuie să se uite la date. Mai ales că şi politica fiscală e o problemă, guvernul Cioloş fiind foarte relaxat cu fiscalitatea”.

Cîţu consideră că BNR ar trebui să tempereze prin politica monetară excesul de fiscalitate, dar în schimb ţine excedentul de lichiditate în piaţă şi spune că rata reală a inflaţiei e de 2%. ”Atunci BNR ar trebui să crească dobânda din interbancar mai aproape de nivelul dobânzii de politică monetară”.

Un alt indicator analizat de analist este masa monetară, unde urmăreşte tendinţele. ”Este de exemplu o corelaţie interesantă relaxarea monetară , piaţa imobiliară şi creditare.”.

De exemplu, în acest moment  piaţa imobiliară se bazează  90% pe garanţii de stat, prin Prima Casă, un program care, la fel ca şi creditele în franci elveţieni, dă iluzia unei puteri de cumpărare. ”Nu e ok. Dar dobânzile pot creşte în viitor, poate apare şomajul şi atunci, fie se duce totul la buget şi cresc taxele, fie se discută de darea în plată la Prima Casă”,  a mai spus Cîţu.

Al treilea indicator urmărit de acesta este deflatorul, care arată cum evoluează preţurile în economie.

Rememorând criza declanşată în 2007-2008, Florin Cîţu spune că au fost momente istorice, ca în anii ’30 şi că o situaţie similară va fi evitată cât timp sunt în viaţă cei care au trecut la acel moment prin ea.”După aceea sigur va apărea o nouă criză”.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO